Ville Jalovaara Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu kommentoi ajankohtaisia poliittisia ja yhteiskunnallisia tapahtumia

Kaikki blogit puheenaiheesta Eläkekatto

Eläkkeitä pitäisi ajatella sosiaaliturvana

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne lupasi vappupuheessaan, että SDP hallituksessa korottaisi kaikkien alle 1400 euron eläkkeellä elävien eläkkeitä sadalla eurolla. Rinteen ajatukset tyrmättiin nopeasti Keskustan ja Kokoomuksen leireistä. On aivan aiheellista esittää huoli pienituloisten eläkeläisten toimeentulosta — heillä harvemmin on mitään mahdollisuuksia vaikuttaa tulotasoonsa millään tavalla. Rinne ei tosin esittänyt mitään perusteluita sille, miksi nykyisten työssäkäyvien maksama tulonsiirto kaikille eläkeläisille olisi tarpeellinen.

Hävetkää, kansanedustajat, jos taas unohdatte eläkeläiset!

# Olen kuullut, että eduskunta aikoo torjua eläkkeiden oikeudenmukaiset korotukset. Ei kai aiota taas ”unohtaa” voimaan tuo taitettu eläkeindeksi?  Siitähän muistutettiin myös kansalaisaloitteella. On todella törkeää, jos eduskunta kaikesta huolimatta torjuu eläkeindeksin oikeudenmukaistamisen.

Taitettu eläkeindeksi valittiin "väliaikaiseksi" v. 1996 lamantorjunnan merkeissä. Tuo kurjistava indeksi "unohtui" sitten voimaan. Eläkeläisiä on kaiken lisäksi verotettu ankarammin kuin muita.

Suuria eläkkeitä voi ja pitää leikata

Yle kertoi eilen verkkosivuillaan näyttävästi Suomen eläkejärjestelmästä. Ilahduttavasti sivulle oli päätynyt myös oikeaa tietoa, kuten se, että nykyiset eläkeläiset eivät ole maksaneet eläkkeitään itse. Osa Ylen tiedoista vaatii kuitenkin tarkennusta. Tässä tekstissä keskityn kahteen toisiinsa liittyvään väitteeseen, joita toistetaan Suomessa ilman kritiikkiä, joka olisi tarpeen:

  1. “Eläkekatto esimerkiksi tarkoittaisi, että eläkemaksuille pitäisi myös asettaa katto.”

Eläkekatto ei ole ratkaisu - työeläkejärjestelmää uudistettava toisin

Helsingin Sanomain taloustoimitttaja Tuomo Pietiläinen ehdottaa näkökulmassaan 16.8. työeläkkeisiin eläkekattoa. Yhtenä perusteena hän ottaa esiin Nokian aiemman toimitusjohtajan Stephen Elopin korkean työeläkkeen. Elopin eläke on kuitenkin osoitus järjestelmän toimivuudesta: työeläkejärjestelmä on ansiosidonnainen ja Elop saa korkeisiin ansioihinsa suhteutetun eläkkeen.

Pieniä huomioita eläkekeskustelusta

Jos on seurannut keskustelua eläkkeistä ja niiden tulevaisuudesta, tämä keskustelu tuntuu olevan "kolmepiikkistä", jossa yksi huolenaihe koskee pieniä eläkkeitä, toinen keskisuuria ja kolmas suuria.

Eläkejärjestelmän uudistaminen omavastuulla terveydestä ja eläkekatolla

Huoltosuhteemme on kriisissä. Kolmasosa työikäisestä väestöstä ei ole töissä ja keskimääräinen elinikä nousee koko ajan. Jatkuvasti pienempi joukko elättää loppuja, joka on johtanut siihen, että alle nelikymppiset ovat menettäneet toivonsa eläkkeelle pääsystä. Eläkejärjestelmämme on kuitenkin maailman parhaiden eläkejärjestelmien top kympissä vuodesta toiseen, joten missä voisimme parantaa?

Porkkanoita ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon ja keppiä piittaamattomuudelle.

Eläkkeistä ja eläkeläisistä; tuloeroista ja tasauksesta!

 

Oli perjantai-iltapäivällä paneeli Jyväskylässä.  Mukana mm. Lauri Ihalainen, sd, ja Mauri Pekkarinen, kepu, Mikael Palola, kok sekä meikäläinen.  Salissa noin 200 ansioitunutta ja tarkkaavaista senioria.  Asiallinen ja sivistynyt keskustelu, sanoivat kaikki, joiden arvion kuulin tilaisuuden jälkeen.

 

Nuorten ryöstö - loppumaton luonnonvara!

Raimo Ilaskivi kirjoitti tänään blogiinsa, kuinka eläkkeiden niin kutsuttu raippavero edustaa kateutta. Lausunto ei voisi olla kauempana totuudesta ja hän nimesikin kirjoituksensa vitsikkäästi “Kateus - loppumaton luonnonvara”. Olisin kommentoinut itse blogiin kriitiikkiä tästä heppoisesta näkemyksestä, mutta Ilaskivi on estänyt kommenttini, koska olen kritisoinut hänen heikkoja eläkenäkemyksiään jo aiemmin.

Kaution lista

Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.) esitteli maanantaina oman leikkauslistansa. Lista on kertakaikkiaan edesvastuuton. Ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan ja opintotukiin kohdistuvat leikkaukset ovat työttömyyden kasvaessa ja työttömyysjaksojen pidentyessä inhimillisesti kestämättömiä. Julkisen sektorin työajan pidennys 15 minuutilla valuu tässä ajassa kahvitaukoihin ja sosiaalisen median selailuun työaikana. Laskennallista säästöä on mahdoton arvioida.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä