Ville Jalovaara Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu kommentoi ajankohtaisia poliittisia ja yhteiskunnallisia tapahtumia

Kaikki blogit puheenaiheesta Maakuntamalli

Huomasitko, että hallituksen sovintoesitykseen on sisäänleivottu maakuntamalli?

 

Hallitus ja palkansaajajärjestöjen edustajat ovat tavanneet tänään 25. lokakuuta Kesärannassa. Hallitus on jättänyt järjestöille esityksen yhteiskuntarauhan palauttamiseksi.

 

Hallituksen esitys palkansaajajärjestöille:

1.) Työsopimuslain muuttaminen

Muutetaan työsopimuslain 7 luvun 2 §:ää seuraavalla tavalla:

Kaupungistumista ei voi enää estää

Kiitokset Helsingin tulevalle pormestarille Jan Vapaavuorelle (kok) ikävän totuuden lausumisesta ääneen koskien Juha Sipilän (kesk) hallituksen kaavailemaa maakuntauudistusta (HS 27.5.).

Sotesta vielä kerran: näin minä sen tekisin

Sote- ja maakuntauudistus on suurin hallinnon ja toimintatapojen uudistus, mitä Suomessa on koskaan sen historiassa tehty. Luulisi, että tällainen veret seisauttava ja yhteiskunnan kestävyysvajeelta pelastava ratkaisu olisi suunniteltu hyvin. Mutta ei ole. Suunnittelua on kyllä tehty määrällisesti paljon, mutta laadullisesti surkeasti ja kunnianhimottomasti. Ministeriön julkaisema uudistusta kuvaava prosessikaavio on niin hämyinen ja epäselvä, että siitä ei saa kokenut konsulttikaan tolkkua.

Onko poliitikoilla kanttia olla toteuttamatta sote-uudistusta?

Siitä ollaan varmasti yhtä mieltä, että julkisen sektorin kustannuspaineet ovat kovat. On löydettävä kestävät keinot hillitä sote-kustannuksia ja toisaalta on pidettävä huolta  kansalaisten hyvinvoinnista.

Tämän monimuuttujaisen yhtälön ratkaisua haetaan sotesta ja siihen liitetystä maakuntamallista. Liputan valinnanvapauden puolesta, eikä sosiaali- ja terveyspalveluiden lähentymisessä ole mitään moitittavaa, mutta maakuntamallille ja siihen liittyville organisatorisille ”uudistuksille” en löydä yhtään järkiperustelua.

Maakuntamalli on vakava uhka Helsingin pelastustoimelle

Soteuudistus ja maakuntamalli mylläävät koko Suomen ennen näkemättömällä tavalla.

Alkuperäiset tavoitteet sote-palveluiden asiakaslähtöisestä kehittämisestä ja kulusäästöistä on unohdettu jo aikaa sitten. Tilalle on tullut hallintolähtöinen vallankahminta sekä moninkertaistuvat kustannukset.

Maakuntavaltuuston paikka jokaisen kunnan edustajalle

Lauri Tarasti Helsinki-Uusimaa maakuntavaalipiirimalli ei ole toteutuskelpoinen (HS 13.3). Mikäli alue olisi yksi yhteinen vaalipiiri, niin Helsinki saisi paikoista 63,6 % eli lähes määräenemmistön valtuustoon.  Maakuntavaltuuston kokoa ei ole päätetty, mutta jos se olisi 99-paikkainen, niin Helsinki saisi 63 paikkaa, Espoo saisi 19 ja Vantaa 11 paikkaa. Muille kunnille jäisi ainoastaan 6 paikkaa.

Sote ja isänmaan etu

Mitä enemmän puolueilla on ketunhäntä kainalossa jonkin poliittisen asiakysymyksen kanssa, sitä enemmän pyritään vetoamaan yhteiseen etuun. Päivittäin eduskunnassa puheita kuunnellessani olen pannut merkille, että kun joku haluaa perustella oman puolueensa tai edustamansa eturyhmän kapeita intressejä jonkin asian suhteen, vedotaan isänmaan etuun. Tai mitä enemmän jotain valittua politiikkalinjausta arvostellaan, sitä enemmän sitä puolustellaan isänmaan edulla. Kun Margaret Thatcher aikoinaan halusi runnoa jotain päätöksiä läpi, hän totesi että valitulle linjalle ei ole vaihtoehtoa.

Yliopistosairaalamaakunta

 

Yliopistosairaalamaakunta

Kuuntelin pääministerin haastattelutuntia 20.3.2016. Pääministeri Juha Sipilä toi haastattelussa sote-ratkaisuun käsittääkseni aivan uuden termin: yliopistosairaalamaakunta. Onhan toki yliopistosairaala-alueista ja erva-alueista puhuttu ajat pitkät ja onhan niitä ollutkin. Mutta mistä tämä uusi status niille eli yliopistosairaalamaakunta.

Pääministeri haastattelutunnillaan lausui, että jokainen tuleva 18 maakuntaa joutuu sopimuksen tekemään yliopistosairaalamaakunnan kanssa tiettyjen erityistehtävien hoitamiseksi.

Onko Rovaniemen kauppala- nykyisin kaupunki, kypsä maakunnan keskukseksi?

Rovaniemen päättäjät tekivät sen - myivät Lapin yhteisen tulevaisuuden. He myivät AMK:n osakkeet pitkälle valtion rahoituksella toimivalle yliopistolle, joka tarvitsee AMK:a kynnysmatokseen, jotta Lapin yliopiston hallinto säilyy Rovaniemellä. Missä on se akateeminen raja nyt jota vartioitiin ennen niin herkeämättä? 

Kokoomus keulii kaksilla rattailla

 

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa vaatii Uuden Suomen blogikirjoituksessa hallitukselta nyt metropolipolitiikkaa ja koulutussäästöjen siirtoa pääkaupunkiseudun korkeakouluilta pois.

On mustavalkoista väittää, että vain pääkaupunkiseutu menestyy, kasvaa ja tuottaa. Kyllä, sieltä löytyy koulutettua väestöä, valtion työpaikat ja vahvat osaamiskeskittymät, mutta myös maakunnista tulee Suomen kasvu ja tulevaisuus.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä