Ville Jalovaara Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu kommentoi ajankohtaisia poliittisia ja yhteiskunnallisia tapahtumia

Kaikki blogit puheenaiheesta Liettua

Suomen kunniakonsuli, professori Leonidas Donskis (1962-2016)

 

Kaunasin Vytautas Suuren yliopiston filosofian professori Leonidas Donskis kuoli äkilliseeen sairauskohtaukseen  Vilnan lentokentällä 21. syyskuuta 54-vuotiaana.  Hän oli matkalla Pietariin esittelemään uutta kirjaansa, Donskis oli paitsi kotimaassaan Liettuassa myös kansainvälisellä tasolla arvostettu yhteiskuntafilosofi, aatehistorioitsija ja kulttuurikriitikko.

Liettua valmistautuu sotaan

Liettuan puolustusministeriö julkaisi tänään maalleen uuden sotilaallisen strategian. Sen mukaan Liettuan turvallisuustilanne on "huonontunut" ja maata uhkaa Venäjä. Tämä katkelma tiivistää asiakirjan sisällön:

"The document declares that the probability of conventional armed aggression against Lithuania or other NATO countries in the region is no longer a theoretical one and it may increase due to Russia’s growing military power and intensions to use it. "

Vilnan historialliset paikat muistuttavat kohtalon vuosista

Pistäydyin viime viikonloppuna Vilnassa, joka on kolmesta Baltian pääkaupungista meillä ehkä vähiten tunnettu. Vaikka Vilnaan on hieman Tallinnaa ja Riikaa pidempi matka, Liettuan kaunista ja historian täyttämään pääkaupunkia suosittelee mielellään käyntikohteeksi. Näköalakukkuloiden, linnojen ja kirkkojen ohella Vilnan kävijän kannattaa pistäytyä myös katsomassa itsenäisyystaistelun tapahtumapaikkana vuonna 1991 ollutta parlamenttitaloa sekä nyt museona oleva KGB:n entistä päämajaa.

Voiko ruoka-apua brändätä?

Käynnistimme juuri Itä-Suomen yliopiston ja Liettuan ruokapankki Maistobankasin kanssa yhteisen tutkimushankkeen. Keräämme ruokapankista tutkimusaineistoa ruoka-avussa käyvien ihmisten hyvinvoinnista, palveluiden ja sosiaaliturvan käytöstä, luottamuksesta viranomaisia kohtaan ja ruoka-avun laadusta. Sama tutkimus on tuottanut Suomesta 3500 ja Kreikasta, Ateenasta 500 vastausta ruoka-avussa käyviltä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä