Tämän blogin uusimmat kirjoitukset http://villejalovaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/blogi/blog Sat, 13 Jan 2018 13:10:53 +0200 fi Työtön tarvitsee kannustusta - ei sanktioita http://villejalovaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249081-tyoton-tarvitsee-kannustusta-ei-sanktioita <p>Hallituksen työttömien aktiivimalli on herättänyt runsaasti keskustelua viime viikkoina. Vaikka talous ja työllisyys kohenevat, itse aktiivimalli ja aiheen ympärillä käyty keskustelu kertoo arvojen kovenemisesta. Työttömyys on teemana sellainen, että niiden joilla ei ole siitä omakohtaista kokemusta kannattaisi esiintyä hyvin varoen asiantuntijoina aiheessa.</p><p>Suomi on edelleen voimakkaasti työkeskeinen yhteiskunta, jossa työelämän ulkopuolelle joutuminen aiheuttaa taloudellisen epävarmuuden ohella voimakkaan ulkopuolisuuden tunteen. Niin sanottua aktiivimalli ei tätä asiaa korjaa, vaan pikemminkin lisää jakoa työelämässä olevien ja sen ulkopuolelle useimmiten aktiivisesta työnetsimistä huolimatta jäävien välille.</p><p>Työttömyys voi kohdata koulutuksesta ja työkokemuksesta riippumatta jonain päivänä ketä tahansa meistä. Itsellänikin on aiheesta kokemusta menneiltä vuosilta. Millaista tukea me silloin itse kaipaamme yhteiskunnalta? Uskon, että työttömyyden hetkellä ihminen tarvitsisi ennen kaikkea yhteiskunnalta apua ja kannustusta uuden työn löytämiseen. Hallituksen kannattaisi suunnata resurssit työvoimatoimistojen kehittämiseen mielummin kuin uuden työttömien valvontasysteemin luomiseen.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Hallituksen työttömien aktiivimalli on herättänyt runsaasti keskustelua viime viikkoina. Vaikka talous ja työllisyys kohenevat, itse aktiivimalli ja aiheen ympärillä käyty keskustelu kertoo arvojen kovenemisesta. Työttömyys on teemana sellainen, että niiden joilla ei ole siitä omakohtaista kokemusta kannattaisi esiintyä hyvin varoen asiantuntijoina aiheessa.

Suomi on edelleen voimakkaasti työkeskeinen yhteiskunta, jossa työelämän ulkopuolelle joutuminen aiheuttaa taloudellisen epävarmuuden ohella voimakkaan ulkopuolisuuden tunteen. Niin sanottua aktiivimalli ei tätä asiaa korjaa, vaan pikemminkin lisää jakoa työelämässä olevien ja sen ulkopuolelle useimmiten aktiivisesta työnetsimistä huolimatta jäävien välille.

Työttömyys voi kohdata koulutuksesta ja työkokemuksesta riippumatta jonain päivänä ketä tahansa meistä. Itsellänikin on aiheesta kokemusta menneiltä vuosilta. Millaista tukea me silloin itse kaipaamme yhteiskunnalta? Uskon, että työttömyyden hetkellä ihminen tarvitsisi ennen kaikkea yhteiskunnalta apua ja kannustusta uuden työn löytämiseen. Hallituksen kannattaisi suunnata resurssit työvoimatoimistojen kehittämiseen mielummin kuin uuden työttömien valvontasysteemin luomiseen.

]]>
8 http://villejalovaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249081-tyoton-tarvitsee-kannustusta-ei-sanktioita#comments Aktiivimalli Työvoimapolitiikka Sat, 13 Jan 2018 11:10:53 +0000 Ville Jalovaara http://villejalovaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249081-tyoton-tarvitsee-kannustusta-ei-sanktioita
Hallituksen vallinnanvapausesitys ja kansanterveys http://villejalovaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/247563-hallituksen-vallinnanvapausesitys-ja-kansanterveys <p>Helsingin valtuuston käsiteltävänä on tänään <a href="https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/paatoksenteko/kaupunginvaltuusto/esityslistat/asiakirja?year=2017&amp;ls=11&amp;doc=Keha_2017-12-13_Kvsto_22_El">esitys</a> lausunnoksi hallituksen esitysluonnoksesta laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa. Keskustelun pohjana ollut kaupunginhallituksen äänestystuloksen pohjalta syntynyt Helsingin lausunto oli hallituksen esitykseen hyvin kriittinen.</p><p>Sosiaalipolitiikan professori <strong>Heikki Hiilamo</strong> tiivisti Helsingin Sanomissa viime sunnuntaina oleelliseen nyt kaavaillusta sote uudistuksesta. Suomeen on vaarassa tulla hallituksen esityksen myötä nykyistä huonompi terveydenhoito. Näin suuri asia olisi ehdottomasti pitänyt eduskunnassa kaikista vaikeuksista huolimatta valmistella parlamentaarisesti.</p><p>Niin sanottu valinnanvapaus vaarantaa sen myönteisen terveyskehityksen pohjan mitä vuoden 1972 kansanterveyslailla on aikaansaatu. Julkista terveysasemaverkkoa, joka kritiikistä huolimatta toimii Helsingissäkin edelleen kohtuullisesti, on vuosien ajan rapautettu, jotta se voidaan tämän niin sanotun valinnanvapauden avulla asettaa kilpailutilanteeseen mistä se ei tule selviämään. Lopputuloksena julkinen perusterveydenhuolto Suomessa vaarantuu. Tarve uudistamiseen on ilmeinen, mutta julkisen sektorin tulee jatkossakin muodostaa meidän terveydenhuoltomme kivijalka.&nbsp;</p><p>Hallituksen esitysluonnoksesta kannattajia on syytä ottaa historiankirjat käteen ja katsoa, miksi Suomeen aikaan säädettiin vuoden 1972 kansanterveyslaki. Se oli, jotta kaikki pääsivät hoitoon. Haluttiin muuttaa tilanne, jossa hoidonsaaminen oli varallisuudesta kiinni.&nbsp; Suomen terveydenhuollon toimivuus on Attendojen ja Mehiläisten seikkailutielle lähdettäessä jo vaarannettu, näimme mitä tapahtuu Meri-Lapissa, mutta vielä ei ole liian myöhäistä kääntyä isommassa kuvassa takaisin. &nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Helsingin valtuuston käsiteltävänä on tänään esitys lausunnoksi hallituksen esitysluonnoksesta laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa. Keskustelun pohjana ollut kaupunginhallituksen äänestystuloksen pohjalta syntynyt Helsingin lausunto oli hallituksen esitykseen hyvin kriittinen.

Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo tiivisti Helsingin Sanomissa viime sunnuntaina oleelliseen nyt kaavaillusta sote uudistuksesta. Suomeen on vaarassa tulla hallituksen esityksen myötä nykyistä huonompi terveydenhoito. Näin suuri asia olisi ehdottomasti pitänyt eduskunnassa kaikista vaikeuksista huolimatta valmistella parlamentaarisesti.

Niin sanottu valinnanvapaus vaarantaa sen myönteisen terveyskehityksen pohjan mitä vuoden 1972 kansanterveyslailla on aikaansaatu. Julkista terveysasemaverkkoa, joka kritiikistä huolimatta toimii Helsingissäkin edelleen kohtuullisesti, on vuosien ajan rapautettu, jotta se voidaan tämän niin sanotun valinnanvapauden avulla asettaa kilpailutilanteeseen mistä se ei tule selviämään. Lopputuloksena julkinen perusterveydenhuolto Suomessa vaarantuu. Tarve uudistamiseen on ilmeinen, mutta julkisen sektorin tulee jatkossakin muodostaa meidän terveydenhuoltomme kivijalka. 

Hallituksen esitysluonnoksesta kannattajia on syytä ottaa historiankirjat käteen ja katsoa, miksi Suomeen aikaan säädettiin vuoden 1972 kansanterveyslaki. Se oli, jotta kaikki pääsivät hoitoon. Haluttiin muuttaa tilanne, jossa hoidonsaaminen oli varallisuudesta kiinni.  Suomen terveydenhuollon toimivuus on Attendojen ja Mehiläisten seikkailutielle lähdettäessä jo vaarannettu, näimme mitä tapahtuu Meri-Lapissa, mutta vielä ei ole liian myöhäistä kääntyä isommassa kuvassa takaisin.  

]]>
0 http://villejalovaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/247563-hallituksen-vallinnanvapausesitys-ja-kansanterveys#comments Helsingin kaupunginvaltuusto Maakunta- ja soteuudistus Valinnanvapaus Wed, 13 Dec 2017 15:49:30 +0000 Ville Jalovaara http://villejalovaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/247563-hallituksen-vallinnanvapausesitys-ja-kansanterveys
Lukioissa kaivataan nyt työrauhaa jatkuvan muutosvimman sijaan http://villejalovaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/245031-lukioissa-kaivataan-nyt-tyorauhaa-jatkuvan-muutosvimman-sijaan <p>Helsingin Sanomat kertoi <a href="https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005420409.html">tiistaina </a>opetusministeri <strong>Sanni Grahn-Laasosen</strong> (kok) hankkeesta laittaa lukiokoulutus pikavauhdilla uuteen uskoon. Suunnitelmat ovat herättäneet hämmennystä monissa lukioita lähellä olevissa piireissä. Vasta edellisellä hallituskaudella toteutettiin lukiouudistus, jota on alettu käytännössä toteuttaa viime vuonna. Uuden mallin mukainen tuntijakokeilu on aloitettu kolmessakymmenessä koulussa tänä syksynä. Kokeilun tukoksista ei ole vielä mitään tietoa. Nyt hallituksen toimesta ollaan valtavalla kiireellä ajamassa läpi taas lukiouudistusta. Samaan aikaan on tekeillä vielä ristiriitaista palautetta keräävä lukiolaisten jatko-opiskelumahdollisuuksiin vaikuttava yliopistojen pääsykoeuudistus.&nbsp;</p><p>Näitä opetusministerin kiireellä koulutussektoriin kohdistamia muutossuunnitelmia seuratessa ei voi välttää ajatusta, että opetusministeri ja hallitus pyrkivät jatkuvilla milloin yliopistoon ja milloin lukioon suunnatuilla hätäisillä uudisideoilla viemään huomion pois hallituskauden alun jättimäisiä koulutusleikkauksista. Niiden vaikutukset eivät ole korkeakoulujen ja yliopistojen arjessa mitenkään unohtuneet vaan vaikeuttavat edelleen päivittäistä toimintaa esimerkiksi Helsingin yliopistolla.</p><p>Nyt käsillä olevan talouden elpymisen silmin voidaan myös kyseenalaistaa oliko satojen miljoonien leikkaukset tutkimuksesta ja koulutuksesta millään tavoin tarpeellisia ja perusteltuja? Ne voitaisiin ottaa uudelleen harkintaan ja jättää samalla pois tulenpalava kiire pois lukioreformista. &nbsp;Koulutuksensektorin kehittäminen on pitkäjänteisyyttä vaativaa työtä ja nyt lukioissa kaivattaisiin vaihteeksi työrauhaa sopeutua edellisiin muutoksiin.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Helsingin Sanomat kertoi tiistaina opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) hankkeesta laittaa lukiokoulutus pikavauhdilla uuteen uskoon. Suunnitelmat ovat herättäneet hämmennystä monissa lukioita lähellä olevissa piireissä. Vasta edellisellä hallituskaudella toteutettiin lukiouudistus, jota on alettu käytännössä toteuttaa viime vuonna. Uuden mallin mukainen tuntijakokeilu on aloitettu kolmessakymmenessä koulussa tänä syksynä. Kokeilun tukoksista ei ole vielä mitään tietoa. Nyt hallituksen toimesta ollaan valtavalla kiireellä ajamassa läpi taas lukiouudistusta. Samaan aikaan on tekeillä vielä ristiriitaista palautetta keräävä lukiolaisten jatko-opiskelumahdollisuuksiin vaikuttava yliopistojen pääsykoeuudistus. 

Näitä opetusministerin kiireellä koulutussektoriin kohdistamia muutossuunnitelmia seuratessa ei voi välttää ajatusta, että opetusministeri ja hallitus pyrkivät jatkuvilla milloin yliopistoon ja milloin lukioon suunnatuilla hätäisillä uudisideoilla viemään huomion pois hallituskauden alun jättimäisiä koulutusleikkauksista. Niiden vaikutukset eivät ole korkeakoulujen ja yliopistojen arjessa mitenkään unohtuneet vaan vaikeuttavat edelleen päivittäistä toimintaa esimerkiksi Helsingin yliopistolla.

Nyt käsillä olevan talouden elpymisen silmin voidaan myös kyseenalaistaa oliko satojen miljoonien leikkaukset tutkimuksesta ja koulutuksesta millään tavoin tarpeellisia ja perusteltuja? Ne voitaisiin ottaa uudelleen harkintaan ja jättää samalla pois tulenpalava kiire pois lukioreformista.  Koulutuksensektorin kehittäminen on pitkäjänteisyyttä vaativaa työtä ja nyt lukioissa kaivattaisiin vaihteeksi työrauhaa sopeutua edellisiin muutoksiin.

]]>
3 http://villejalovaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/245031-lukioissa-kaivataan-nyt-tyorauhaa-jatkuvan-muutosvimman-sijaan#comments Juha Sipilän hallitus Koulutusleikkaukset Lukiokoulutus Opetusministeriö Thu, 26 Oct 2017 07:12:08 +0000 Ville Jalovaara http://villejalovaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/245031-lukioissa-kaivataan-nyt-tyorauhaa-jatkuvan-muutosvimman-sijaan
Kaupunkiministeri seuraavaan hallitukseen? http://villejalovaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244687-kaupunkiministeri-seuraavaan-hallitukseen <p>Kiitokset <strong>Eero Lassilalle</strong> hyvästä mielipidekirjoituksesta Helsingin Uutisissa (HU 14.10) koskien <strong>Juha Sipilän </strong>(kesk.) hallituksen maakuntahallintosuunnitelmia. Kirjoittajan tavoin näen, että uuden hallintoportaan synnyttäminen Suomeen on turha hanke. Sote-uudistus tarvitaan, mutta maakuntauudistus voidaan tarpeettomana kuopata.</p><p>Nykyisellään meillä on jo maakuntaliitot ja maakuntovaltuustot, joiden toimintaa voitaisiin kehittää uuden järjestelmän luomisen sijaan. Helsingin pormestari <strong>Jan Vapaavuori</strong> (kok.) on ollut oikealla asiassa kritisoidessaan maan hallituksen yritystä kääntää kelloja taaksepäin kaupungistumiskehityksessä.&nbsp; Kaupungistuminen on globaali megatrendi, jonka etenemistä Suomessa pitäisi mieluummin tukea kuin vaikeuttaa. Historia osoittaa, että nämä yritykset eivät ole ennenkään onnistuneet. Kuntaministerin rinnalle Suomen seuraavan hallitukseen voitaisiin nimitä kaupunkiministeri, joka pitäisi esillä kaupunkien näkökulmaa Suomea kehitettäessä.&nbsp;&nbsp;</p><p><strong>Mielipidekirjoitus julkaistu Helsingin Uutisissa 18.10.2017</strong></p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Kiitokset Eero Lassilalle hyvästä mielipidekirjoituksesta Helsingin Uutisissa (HU 14.10) koskien Juha Sipilän (kesk.) hallituksen maakuntahallintosuunnitelmia. Kirjoittajan tavoin näen, että uuden hallintoportaan synnyttäminen Suomeen on turha hanke. Sote-uudistus tarvitaan, mutta maakuntauudistus voidaan tarpeettomana kuopata.

Nykyisellään meillä on jo maakuntaliitot ja maakuntovaltuustot, joiden toimintaa voitaisiin kehittää uuden järjestelmän luomisen sijaan. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) on ollut oikealla asiassa kritisoidessaan maan hallituksen yritystä kääntää kelloja taaksepäin kaupungistumiskehityksessä.  Kaupungistuminen on globaali megatrendi, jonka etenemistä Suomessa pitäisi mieluummin tukea kuin vaikeuttaa. Historia osoittaa, että nämä yritykset eivät ole ennenkään onnistuneet. Kuntaministerin rinnalle Suomen seuraavan hallitukseen voitaisiin nimitä kaupunkiministeri, joka pitäisi esillä kaupunkien näkökulmaa Suomea kehitettäessä.  

Mielipidekirjoitus julkaistu Helsingin Uutisissa 18.10.2017

]]>
5 http://villejalovaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244687-kaupunkiministeri-seuraavaan-hallitukseen#comments Helsingin kaupunginvaltuusto Juha Sipilän hallitus Kunta ja sote-uudistus Maakuntauudistus Thu, 19 Oct 2017 06:01:03 +0000 Ville Jalovaara http://villejalovaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244687-kaupunkiministeri-seuraavaan-hallitukseen
Järjestääkö Helsinki syksyn influessarokotukset järkevästi? http://villejalovaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244295-jarjestaako-helsinki-syksyn-influessarokotukset-jarkevasti <p>Helsingin valtuuston kyselytunnilla käsiteltiin tänään minun esittämäni kysymys influenssarokotusten järjestämisestä Helsingissä. Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto on tänä vuonna päättänyt keskittää influenssarokotukset neljään paikkaan Kustaankartanoon Oulunkylässä, Liikuntamyllyyn Myllypurossa, Hopeatien palvelutaloon Pohjois-Haagassa ja Kampin palvelukeskukseen. Ilmaiset rokotukset on tarkoitettu riskiryhmille.&nbsp; Monet heistä ovat iäkkäitä ja osalle heistä liikkuminen on vaikeaa.</p><p>Vuosaareen eläkeläisiltä on tullut minulle palautetta, että tämä uudistus koetaan Vuosaaren ikäihmisten parissa erityisen vaikeana, sillä monille siirtyminen julkisilla kulkuneuvoilla Myllypuroon ei ole yksikertaista. Samoja ongelmia liikkumisen kanssa on muuallakin kaupungissa. Moni saattaakin jäädä kotiin sen sijaan, että lähtisi sen tutun lähimmän terveysaseman sijaan näihin rokotuskeskuksiin.&nbsp; Se taas voi johtaa siihen, että rokotuskattavuus jää aiempia vuosia matalammaksi.</p><p>Apulaispormestari <strong>Sanna Vesikansa</strong> (vihr.) vastasi kysymykseeni. Keskustelun tallenteen voi katsoa <a href="https://www.helsinkikanava.fi/kanava/fi/videot/live?id=3453#TNaN">HelsinkiKanavalta</a>. Yleistä järjestelmää ei oltu valmiita muuttamaan enää, vaan kokeilu aiotaan viedä suunnitellusti läpi. Vesikansa sanoi, että kaupunki toivoo, että kaikki jotka pystyvät sujuvasti liikkumaan menisivät näihin neljään rokotuskeskukseen, mutta jos se ei onnistu, he voivat kampanjaviikon jälkeen varata omalle asemalle ajan ja hakea sieltä rokotuksen. Tiedottamista myös luvattiin tehostaa. Se, että miten tämä käytännössä onnistuu, jää mielestäni nähtäväksi. Parempi mielestäni olisi, että rokotuksia olisi järjestetty laajemmin useammalla terveysasemalla eri puolilla kaupunkia.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Helsingin valtuuston kyselytunnilla käsiteltiin tänään minun esittämäni kysymys influenssarokotusten järjestämisestä Helsingissä. Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto on tänä vuonna päättänyt keskittää influenssarokotukset neljään paikkaan Kustaankartanoon Oulunkylässä, Liikuntamyllyyn Myllypurossa, Hopeatien palvelutaloon Pohjois-Haagassa ja Kampin palvelukeskukseen. Ilmaiset rokotukset on tarkoitettu riskiryhmille.  Monet heistä ovat iäkkäitä ja osalle heistä liikkuminen on vaikeaa.

Vuosaareen eläkeläisiltä on tullut minulle palautetta, että tämä uudistus koetaan Vuosaaren ikäihmisten parissa erityisen vaikeana, sillä monille siirtyminen julkisilla kulkuneuvoilla Myllypuroon ei ole yksikertaista. Samoja ongelmia liikkumisen kanssa on muuallakin kaupungissa. Moni saattaakin jäädä kotiin sen sijaan, että lähtisi sen tutun lähimmän terveysaseman sijaan näihin rokotuskeskuksiin.  Se taas voi johtaa siihen, että rokotuskattavuus jää aiempia vuosia matalammaksi.

Apulaispormestari Sanna Vesikansa (vihr.) vastasi kysymykseeni. Keskustelun tallenteen voi katsoa HelsinkiKanavalta. Yleistä järjestelmää ei oltu valmiita muuttamaan enää, vaan kokeilu aiotaan viedä suunnitellusti läpi. Vesikansa sanoi, että kaupunki toivoo, että kaikki jotka pystyvät sujuvasti liikkumaan menisivät näihin neljään rokotuskeskukseen, mutta jos se ei onnistu, he voivat kampanjaviikon jälkeen varata omalle asemalle ajan ja hakea sieltä rokotuksen. Tiedottamista myös luvattiin tehostaa. Se, että miten tämä käytännössä onnistuu, jää mielestäni nähtäväksi. Parempi mielestäni olisi, että rokotuksia olisi järjestetty laajemmin useammalla terveysasemalla eri puolilla kaupunkia.

]]>
0 http://villejalovaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244295-jarjestaako-helsinki-syksyn-influessarokotukset-jarkevasti#comments Helsingin kaupunginvaltuusto Helsinki Rokotteet Wed, 11 Oct 2017 16:42:19 +0000 Ville Jalovaara http://villejalovaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244295-jarjestaako-helsinki-syksyn-influessarokotukset-jarkevasti
Unohtuiko hallitukselta yliopistojen autonomia? http://villejalovaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243098-unohtuiko-hallitukselta-yliopistojen-autonomia <p>Professori <strong>Jaakko Hämeen-Anttila </strong>käsitteli kolumnissaan <a href="http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005371644.html">(HS.fi 18.9.)</a> viisaasti opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) suunnitelmia poistaa maamme yliopistoista pääsykokeet.<br /><br />On kohtuutonta jättää opiskelupaikan valinta &ndash; yksi elämän tärkeimmistä päätöksistä &ndash; yhden kortin, ylioppilaskokeessa menestymisen, varaan.<br /><br />Toisin kuin ylioppilastutkinto, pääsykoe edes jossain määrin arvioi hakijan soveltuvuutta kullekin yliopistokoulutuksen erityisalalle ja antaa hakijalle pääsykoekirjallisuuden kautta mahdollisuuden tutustua oppialaan.<br /><br />Toivottavaa olisi, että vielä tuoreessa muistissa olevat &shy;suuret koulutusleikkaukset toteuttanut Suomen hallitus kunnioittaisi yliopistojen paljon &shy;puhuttua autonomiaa ja antaisi opinahjojen itse harkita, miten ne opiskelijavalintansa järjestävät.</p><p><a href="http://www.hs.fi/paivanlehti/19092017/art-2000005372825.html">Mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa 19.9.2017</a></p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Professori Jaakko Hämeen-Anttila käsitteli kolumnissaan (HS.fi 18.9.) viisaasti opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) suunnitelmia poistaa maamme yliopistoista pääsykokeet.

On kohtuutonta jättää opiskelupaikan valinta – yksi elämän tärkeimmistä päätöksistä – yhden kortin, ylioppilaskokeessa menestymisen, varaan.

Toisin kuin ylioppilastutkinto, pääsykoe edes jossain määrin arvioi hakijan soveltuvuutta kullekin yliopistokoulutuksen erityisalalle ja antaa hakijalle pääsykoekirjallisuuden kautta mahdollisuuden tutustua oppialaan.

Toivottavaa olisi, että vielä tuoreessa muistissa olevat ­suuret koulutusleikkaukset toteuttanut Suomen hallitus kunnioittaisi yliopistojen paljon ­puhuttua autonomiaa ja antaisi opinahjojen itse harkita, miten ne opiskelijavalintansa järjestävät.

Mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa 19.9.2017

]]>
2 http://villejalovaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243098-unohtuiko-hallitukselta-yliopistojen-autonomia#comments Helsingin yliopisto Korkeakoulupolitiikka Koulutuspoliitiikka Yliopistopolitiikka Tue, 19 Sep 2017 09:53:33 +0000 Ville Jalovaara http://villejalovaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243098-unohtuiko-hallitukselta-yliopistojen-autonomia
Helsingin uusi strategia satsaa kasvatukseen ja koulutukseen http://villejalovaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/242813-helsingin-uusi-strategia-satsaa-kasvatukseen-ja-koulutukseen <p>Helsingin valtuusto käsitteli tänään kokouksessaan uutta kaupunkistrategiaa seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Kasvatus- ja koulutuslautakunnan jäsenenä ja SDP:n valtuustoryhmän varapuheenjohtajana käsittelin lyhyessä puheenvuorossani kasvatuksen ja koulutuksen toimialaan liittyviä kysymyksiä.</p><p>Pidin myönteisenä, että strategiassa oli linjattu todella selkeästi, että Helsinki panostaa tulevina vuosina entistä enemmän kasvatukseen ja koulutukseen. Tämä on linjassa tavoitteiden kanssa, joita SDP:llä oli strategianeuvotteluihin lähdettäessä.</p><p>Helsingin SDP:lle keskeisiä tavoitteita strategiassa olivat kirjaukset maksuttoman varhaiskasvatuksen toteuttamisesta tämän kauden aikana. SDP:n puheenjohtaja <strong>Jutta Urpilainen</strong> linjasi jo kesällä 2008, että maksuton päivähoito on puolueemme tavoite. Silloin Urpilaisen tavoitteelle moni hymähti, mutta nyt saman tavoitteen puolesta liputtaa monet.</p><p>Varhaiskasvatuksen puolelta on merkittävää, ettei päiväkotien ryhmäkokoa haluta strategiankauden aikana.&nbsp; Pidän hyvin merkittävänä sitä, että Helsinki lähtee hakemaan uudella tavalla ratkaisuja koulujen ja muiden julkisten tilojen sisäilmaongelmiin.</p><p>Kannan Helsingissä jatkuvaa huolta perheiden taloudellisen eriarvoisuuden lisääntymisestä. Tämän vuoksi pidän tärkeänä strategian lasten yhdenvertaisuutta lisäävää tavoitetta taata jokaiselle lapselle ja nuorelle harrastus. Syrjäytymisen ja eriarvoistumisen ehkäisemiseksi arvokas tavoite on myös se, että Helsinki pyrkii tarjoamaan jatkossakin jokaiselle nuorelle peruskoulun jälkeen jonkin opiskelupaikan. &nbsp;</p><p>Helsingin alueellisesta eriarvoistumisesta on viime aikoina kannettu perustellusti huolta. Näekin, että investoinnit koulutukseen ovat yksi tärkeimmistä keinoista torjua kaupunginosien jakautumista hyviin ja huonoihin alueisiin.</p><p>Uusi kaupunkistrategia on hieno paperi. Meidän tänä iltana kaupunginvaltuuston salissa paikalla olevien tehtävä on nyt neljän vuoden aikana varmistaa se, että nämä hyvät yhdessä laaditut tavoitteet myös toteutuvat niin kasvatuksen ja koulutuksen kuin muidenkin toimialojen osalta.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Helsingin valtuusto käsitteli tänään kokouksessaan uutta kaupunkistrategiaa seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Kasvatus- ja koulutuslautakunnan jäsenenä ja SDP:n valtuustoryhmän varapuheenjohtajana käsittelin lyhyessä puheenvuorossani kasvatuksen ja koulutuksen toimialaan liittyviä kysymyksiä.

Pidin myönteisenä, että strategiassa oli linjattu todella selkeästi, että Helsinki panostaa tulevina vuosina entistä enemmän kasvatukseen ja koulutukseen. Tämä on linjassa tavoitteiden kanssa, joita SDP:llä oli strategianeuvotteluihin lähdettäessä.

Helsingin SDP:lle keskeisiä tavoitteita strategiassa olivat kirjaukset maksuttoman varhaiskasvatuksen toteuttamisesta tämän kauden aikana. SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen linjasi jo kesällä 2008, että maksuton päivähoito on puolueemme tavoite. Silloin Urpilaisen tavoitteelle moni hymähti, mutta nyt saman tavoitteen puolesta liputtaa monet.

Varhaiskasvatuksen puolelta on merkittävää, ettei päiväkotien ryhmäkokoa haluta strategiankauden aikana.  Pidän hyvin merkittävänä sitä, että Helsinki lähtee hakemaan uudella tavalla ratkaisuja koulujen ja muiden julkisten tilojen sisäilmaongelmiin.

Kannan Helsingissä jatkuvaa huolta perheiden taloudellisen eriarvoisuuden lisääntymisestä. Tämän vuoksi pidän tärkeänä strategian lasten yhdenvertaisuutta lisäävää tavoitetta taata jokaiselle lapselle ja nuorelle harrastus. Syrjäytymisen ja eriarvoistumisen ehkäisemiseksi arvokas tavoite on myös se, että Helsinki pyrkii tarjoamaan jatkossakin jokaiselle nuorelle peruskoulun jälkeen jonkin opiskelupaikan.  

Helsingin alueellisesta eriarvoistumisesta on viime aikoina kannettu perustellusti huolta. Näekin, että investoinnit koulutukseen ovat yksi tärkeimmistä keinoista torjua kaupunginosien jakautumista hyviin ja huonoihin alueisiin.

Uusi kaupunkistrategia on hieno paperi. Meidän tänä iltana kaupunginvaltuuston salissa paikalla olevien tehtävä on nyt neljän vuoden aikana varmistaa se, että nämä hyvät yhdessä laaditut tavoitteet myös toteutuvat niin kasvatuksen ja koulutuksen kuin muidenkin toimialojen osalta.

]]>
0 http://villejalovaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/242813-helsingin-uusi-strategia-satsaa-kasvatukseen-ja-koulutukseen#comments #Koulutus Helsingin kaupunginvaltuusto Helsinki Ilmainen varhaiskasvatus Kasvatus Wed, 13 Sep 2017 18:33:27 +0000 Ville Jalovaara http://villejalovaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/242813-helsingin-uusi-strategia-satsaa-kasvatukseen-ja-koulutukseen
Alueellista tasa-arvoa Helsingin lukioille http://villejalovaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/239794-alueellista-tasa-arvoa-helsingin-lukioille <p><strong>Eija Loukoila</strong> Vuosaaresta kirjoitti (<a href="http://www.hs.fi/paivanlehti/05072017/art-2000005278820.html">HS Mielipide 5.7.</a>) asiaa tart&shy;tuessaan palvelujen epätasaiseen jakautumiseen Helsingissä ilmansuunnan mukaan. Se, mitä Loukoila kirjoitti Vuosaaren terveyspalvelujen riittävyydestä, pitää oman, pian viiden vuoden kau&shy;punginvaltuustokokemukseni pohjalta hyvin paikkansa: Vuosaaren sote-palvelujen määrä ei vastaa jatkuvasti kasvavaa asukaslukua.</p><p>Eräs havainnollistava esimerkki epätasaisesta palvelujaosta on Helsingin lukiokartta, jossa suurin osa neuloista sijoittuu keskustaan tai länteen. Kaupungin itäisin lukio Vuosaaressa tarvitsee akuutisti uudet ajanmukaiset tilat. Suunnitelma on olemassa, &shy;mutta rahoituspäätös tarvitaan tänä vuonna. Toivon, että kaupungin toimielimissä kannatusta riittää jo alueellisen tasa-arvonkin nimissä.</p><p><a href="http://www.hs.fi/paivanlehti/07072017/art-2000005281304.html">Mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa 7.7.2017. </a></p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Eija Loukoila Vuosaaresta kirjoitti (HS Mielipide 5.7.) asiaa tart­tuessaan palvelujen epätasaiseen jakautumiseen Helsingissä ilmansuunnan mukaan. Se, mitä Loukoila kirjoitti Vuosaaren terveyspalvelujen riittävyydestä, pitää oman, pian viiden vuoden kau­punginvaltuustokokemukseni pohjalta hyvin paikkansa: Vuosaaren sote-palvelujen määrä ei vastaa jatkuvasti kasvavaa asukaslukua.

Eräs havainnollistava esimerkki epätasaisesta palvelujaosta on Helsingin lukiokartta, jossa suurin osa neuloista sijoittuu keskustaan tai länteen. Kaupungin itäisin lukio Vuosaaressa tarvitsee akuutisti uudet ajanmukaiset tilat. Suunnitelma on olemassa, ­mutta rahoituspäätös tarvitaan tänä vuonna. Toivon, että kaupungin toimielimissä kannatusta riittää jo alueellisen tasa-arvonkin nimissä.

Mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa 7.7.2017.

]]>
0 http://villejalovaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/239794-alueellista-tasa-arvoa-helsingin-lukioille#comments Helsingin kaupunginvaltuusto Koulutuksellinen tasa-arvo Lukiokoulutus Vuosaari Fri, 07 Jul 2017 07:22:20 +0000 Ville Jalovaara http://villejalovaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/239794-alueellista-tasa-arvoa-helsingin-lukioille
Kaupungistumista ei voi enää estää http://villejalovaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/237584-kaupungistumista-ei-voi-enaa-estaa <p>Kiitokset Helsingin tulevalle pormestarille <strong>Jan Vapaavuorelle</strong> (kok) ikävän totuuden <a href="http://www.hs.fi/paivanlehti/27052017/art-2000005228862.html">lausumisesta</a> ääneen koskien <strong>Juha Sipilän</strong> (kesk) hallituksen kaavailemaa maakuntauudistusta (HS 27.5.).<br /><br />Hallituksen yritys kääntää kelloja taaksepäin kaupungistumis&shy;kehityksessä vaikeuttaa Suomen mahdollisuuksia säilyttää tule&shy;vaisuudessa elinvoimaisuutensa. Se on haitallinen myös muiden kuin suurten kaupunkien kannalta. Kaupungistuminen on glo&shy;baali megatrendi, jonka etenemistä Suomessa pitäisi mieluummin tukea elinkeinopolitiikalla kuin yrittää vaikeuttaa kehitystä. Historia osoittaa, että nämä yritykset eivät ole ennenkään onnistuneet.<br /><br />Nyt on jo selvää, että kokoomus maksoi sote-valinnanvapaudesta keskustalle kovan hinnan. Tämä tulee myös uuden hallintoportaan pystyttämisen kautta hyvin kalliiksi.</p><p>&nbsp;</p><p><strong><a href="http://www.hs.fi/paivanlehti/29052017/art-2000005230416.html">Mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa 29.5.2017. </a></strong></p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Kiitokset Helsingin tulevalle pormestarille Jan Vapaavuorelle (kok) ikävän totuuden lausumisesta ääneen koskien Juha Sipilän (kesk) hallituksen kaavailemaa maakuntauudistusta (HS 27.5.).

Hallituksen yritys kääntää kelloja taaksepäin kaupungistumis­kehityksessä vaikeuttaa Suomen mahdollisuuksia säilyttää tule­vaisuudessa elinvoimaisuutensa. Se on haitallinen myös muiden kuin suurten kaupunkien kannalta. Kaupungistuminen on glo­baali megatrendi, jonka etenemistä Suomessa pitäisi mieluummin tukea elinkeinopolitiikalla kuin yrittää vaikeuttaa kehitystä. Historia osoittaa, että nämä yritykset eivät ole ennenkään onnistuneet.

Nyt on jo selvää, että kokoomus maksoi sote-valinnanvapaudesta keskustalle kovan hinnan. Tämä tulee myös uuden hallintoportaan pystyttämisen kautta hyvin kalliiksi.

 

Mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa 29.5.2017.

]]>
11 http://villejalovaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/237584-kaupungistumista-ei-voi-enaa-estaa#comments Helsingin kaupunginvaltuusto Helsinki Juha Sipilän hallitus Maakuntamalli Mon, 29 May 2017 05:47:36 +0000 Ville Jalovaara http://villejalovaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/237584-kaupungistumista-ei-voi-enaa-estaa
Kiitos Helsinki ja Vuosaari! http://villejalovaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/235521-kiitos-helsinki-ja-vuosaari <p>Parhaimmat kiitokset vielä tälläkin foorumilla kaikille 1095 äänestäjälleni luottamuksesta kuntavaaleissa viime sunnuntaina! Työt Helsingin valtuustossa jatkuvat vahvalla mandaatilla.</p><p>Olen todella iloinen ja otettu saamastani luottamuksesta. Nämä olivat selvästi tällä kertaa pormestarivaalien ohella lähiövaalit, joissa ehdokkaiden asuinpaikka ja aktiivisuus oman kotialueensa asioissa oli yksi keskeinen kriteeri ehdokasvalinnassa. Äänistäni 863 tuli kotiseudultani Vuosaaresta. Itse olen pyrkinyt työssäni aktiivisesti tarttumaan juuri tämän alueen terveydenhuollon ja koulupalvelujen kysymyksiin ja pyrkimään määrätietoisesti ratkaisemaan niihin liittyviä ongelmia. Yhtälailla olen toki jatkossakin kiinnostunut koko kaupungin asioista ja valmis hoitamaan niin Tapanilan kuin Käpylänkin ja niin edelleen asioita valtuustossa. &nbsp;&nbsp;</p><p>Parasta kuukauden kestäneen aktiivisen vaalityövaiheen aikana parasta oli ne monet keskustelut mitä olen saanut käydä ihmisten kanssa eripuolilla kaupunkia. &nbsp;Some aikana verkon ulkopuolisen kohtaamisten arvo korostuu ja varmaan palaan muutenkin takaisin arvoonsa. Vaalien jälkeen mielessä kiitollisuus kaikkia kohtaan, jotka ovat eri tavoin auttaneet viime viikkojen aikana vaalityössä jakamalla mainoksia ja monilla muilla tavoilla. &nbsp;Samoin kiitokset kaikille muille SDP:n ja muiden puolueiden ehdokkaille ja aktiiveille, joiden ansiosta nämä demokratian superviikot Suomessa järjestettiin.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Parhaimmat kiitokset vielä tälläkin foorumilla kaikille 1095 äänestäjälleni luottamuksesta kuntavaaleissa viime sunnuntaina! Työt Helsingin valtuustossa jatkuvat vahvalla mandaatilla.

Olen todella iloinen ja otettu saamastani luottamuksesta. Nämä olivat selvästi tällä kertaa pormestarivaalien ohella lähiövaalit, joissa ehdokkaiden asuinpaikka ja aktiivisuus oman kotialueensa asioissa oli yksi keskeinen kriteeri ehdokasvalinnassa. Äänistäni 863 tuli kotiseudultani Vuosaaresta. Itse olen pyrkinyt työssäni aktiivisesti tarttumaan juuri tämän alueen terveydenhuollon ja koulupalvelujen kysymyksiin ja pyrkimään määrätietoisesti ratkaisemaan niihin liittyviä ongelmia. Yhtälailla olen toki jatkossakin kiinnostunut koko kaupungin asioista ja valmis hoitamaan niin Tapanilan kuin Käpylänkin ja niin edelleen asioita valtuustossa.   

Parasta kuukauden kestäneen aktiivisen vaalityövaiheen aikana parasta oli ne monet keskustelut mitä olen saanut käydä ihmisten kanssa eripuolilla kaupunkia.  Some aikana verkon ulkopuolisen kohtaamisten arvo korostuu ja varmaan palaan muutenkin takaisin arvoonsa. Vaalien jälkeen mielessä kiitollisuus kaikkia kohtaan, jotka ovat eri tavoin auttaneet viime viikkojen aikana vaalityössä jakamalla mainoksia ja monilla muilla tavoilla.  Samoin kiitokset kaikille muille SDP:n ja muiden puolueiden ehdokkaille ja aktiiveille, joiden ansiosta nämä demokratian superviikot Suomessa järjestettiin.

]]>
1 http://villejalovaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/235521-kiitos-helsinki-ja-vuosaari#comments Helsingin kaupunginvaltuusto Helsinki Vuosaari Tue, 11 Apr 2017 05:56:18 +0000 Ville Jalovaara http://villejalovaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/235521-kiitos-helsinki-ja-vuosaari