Ville Jalovaara Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu kommentoi ajankohtaisia poliittisia ja yhteiskunnallisia tapahtumia

Suomi hallituksen sote-seikkailun jälkeen

Useat mediat ovat ennakoineet, että hallituksen sote ja maakuntauudistus kaatuu lopullisesti tänään. Hallituspuolueet yrittivät viedä perustuslaillisista ongelmista ja asiantuntijoiden kritiikistä välittämättä sotea & makua maaliin niin pitkään, kun aika yksinkertaisesti vaalien lähestymisen myötä loppui. Nyt alkaa ymmärrettävästi vaalienalustunnelmassa syyllisten etsiminen ja sen pohtiminen, että mitä monen vuoden valmistelu maksoi vaikka ehkä osaa sen tuloksia voi käyttää vaalien jälkeen, kun tästä alhosta yritetään nousta ylös ja pohtia seuraavia askelmerkkejä.

Niin kokoomuksen uudistukseen tuomaan markkinavetoiseen valinnanvapauteen, kun keskustan raskaaseen maakuntamalliin kriittisesti suhtautuneena ei koe suurempaa haikeutta, että uudistus ei Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ehdottomassa muodossa toteudu.  

Sitä, että mikä määrää voimavaroja tähän on käytetty, jotka olisi voitu käyttää vaikka perusterveydenhuollon vahvistamiseen kunnissa, on syytä pohtia. Jopa Helsingissä terveyskeskusten lääkäripula on jo vuosia ollut akuutti, kun monet lääkärit hakeutuvat mieluummin töihin yksityiselle sektorille.  Nyt tänä keväänä Helsingissä on jouduttu ottamaan avuksi ostopalvelut yksityisiltä lääkäriasemilta, että kohtuuttomiin odotusaikoihin saadaan helpotusta. 

Hallituksen vuosia kestäneen soteharhailun jälkeen on palattava sinne, minne neljä vuotta sitten eduskuntavaalien alla jäätiin, eli näin suuri uudistus voidaan toteuttaa Suomessa ainoastaan parlamentaarisen hallitus-oppositio rajan ylittävän valmistelun keinoin. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Ville Jalovaara kirjoittaa: " Näin suuri uudistus voidaan toteuttaa Suomessa ainoastaan parlamentaarisen hallitus-oppositio rajan ylittävän valmistelun keinoin ".

No nykyinen oppositio, demarit, vasemmistoliitto ja vihreät, ovat neljä vuotta kieltäytyneet kaikesta yhteistyöstä soteen ja maakuntauudistukseen liittyvissä hallituksen esityksissä.

Esteitä on rakennettu viimeiseen päivään asti. Jarruttele ilmenee ensisijaisesti ilmiselvässä asiantuntijakuulemisten viivytystaktiikkna.

Asiatuntijakuulemisiin on saatu kulutettua vuosi lisäaikaa ja rahaa on palanut läes miljoona euroa. Uudestaan ja uudestaan löydetään uusi pilkun paikan muuttaminen johon tarvitaan asiantuntijoiden kuulemiset.

Olen pitänyt tätä asiantuntijakuulemisten käyttöä ehdotukseksi uudelle käytännölle, että virkamiehet ja asiantuntijat rakentaisivat keskenään perustuslakiin uivan mallin ja vasta lopuksi perustuslakiasiantuntijoiden ja virkamiesten esitys tuotaisiin eduskuntaan. Virkamiehissä ja asiantuntijoisa älykkyys on, ei kansanedustajilla !

Nyt Jalovaara on vaatimassa, galluppien perusteella, että demareiden ja vihreiden omat sote ehdotukset pitäisi saada läpi tulevan (seuraavassa hallituksessa) opposition tukemana, ilman opposition eriävää mielipidettä

Tämähän on se demareiden käsitys demokratiasta. Nyt kun hallitus kaatui tähän Sote sotkuun oppositiolla on yhtä mairea hymy kuin blogistin kuvassa. Katsokaa Antti Rinteen kasvoilta vhingoniloa. Samalla oppositio nyt itkee, että hallitus luopui liian aikaisin yrittämästä. Siis hallituksen vika !

Onnea tulevassa hallituksessa. Onni edellyttää tavoitetta jossa oppsition on oltava demareiden edessä polvillaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Voimia surutyöhön (toivotti kommentoija hihitystä pidätellen).

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Sanoisin Jari-Pekka Vuorelalle vahingonilo on lyhyt ilo ja perustuslaki on tuvanamme ain.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #4

Meidän turvanamme kyllä, teistä en tiedä.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen Vastaus kommenttiin #6

Joko hihitys on lakannut. Nyt olis aika aamun valjetessa miettiä niitä jotka kuolevat hoitojonoihin ja niitä jotka ei pääse lääkäriin ja niitä vanhuksia jotkaon huutokaupattu halvimpien hoitosäilöjen sänkyihin omiin ertteisiinsä.
Kaikkiin näihin on nyt syyllisiä punavihervasemmisto joka ei tunne vastuuta.

Käyttäjän paiviruippo kuva
Päivi Ruippo

SOTE on YKSITYISTÄMISTÄ!

SOTE on tulonsiirtoa valtiolta, kunnilta ja veronmaksajilta terveys- ja sosiaalialan yksityisten jättiläisten taskuihin.

Omistajien joukossa on erityisen paljon kokoomuslaisia ja kepulaisia.

Älkää monimutkaistako asiaa!

------------------------------

Mitä MAAKUNTAUUDISTUS on?

Maakuntauudistus on sitä että tapetaan kunnat ja pikkukaupungit poistamalla niiltä sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen ja päätökset siirtyy 18 maakuntaan.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Kummasti jostakin heräämöstä on herätetty yksi sun toinenkin selittäjä mutta on aivan selvää että kuten jo joku täällä sanoi Vasemmistoliiton nimeämän perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan ja Sosialidemokraattien nimeämän sosiaali ja terveysvaliokunnan puheenjohtajilla näyttää olleen saumaton yhteistyö vastustaessaan sote/makulakia ja jossa hallituksen valiokuntajäseniä vietiin kuin litran mittaa.
Katsotaan nyt mitä kansa sanoo vaaleissa kun katsoi hieman haastatteluja olivat perin tympääntyneitä ja olisivat halunneet nähdä jo valmista.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Soten valmistelu kaikkinensa maksoi yhteensä noin 200 miljoonaa euroa, joten nekin verorahat lensivät siis Kankkulan kaivoon.
Kun mennään per** edellä puuhun, niin tulos on tällainen, ja ympäri Suomen ehdittiin nimittää virkoihinsa sote-johtajia, -päälliköitä, ja -koordinaattoreita.
Sote ja maakuntauudistus ovat aivan liian suuria kokonaisuuksia kertarysäyksellä nipussa uudistettaviksi.

Sipilän hämäykset tuntien hänen tärkein piilotavoitteensa oli verovaroin maksettavien yhteiskunnallisien toimintojen mahdollisimman laaja yksityistäminen.
Yksityistämisestä ei hyvää seuraa, kuten terveydenhuolto ja vanhustenhuolto osoittavat.
Yksityiseen terveydenhuoltoon ei kaikilla ole varaa, ja yksityinen vanhustenhuolto on laajasti ollut ala-arvoista.

Wahlroosin periaatteet pätevät tässäkin.
"Kapitalistisella yrityksellä ei voi olla vallitsevia käsityksiä ja käyttäytymissääntöjä, jotka koskevat hyvää ja pahaa, oikeaa ja väärää, arvokasta ja arvotonta, hyväksymistä ja hylkäämistä.
Yritys on yhden asian liike.
Sen tehtävä on tuottaa mahdollisimman paljon varallisuutta omistajilleen."
https://fi.wikiquote.org/wiki/Bj%C3%B6rn_Wahlroos

Toimituksen poiminnat