Ville Jalovaara Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu kommentoi ajankohtaisia poliittisia ja yhteiskunnallisia tapahtumia

Kokemuksia Tanskan koulujärjestelmästä

  • Ørestadin lukio on oppimateriaalien suhteen 100 % digitaalinen.
    Ørestadin lukio on oppimateriaalien suhteen 100 % digitaalinen.

Olin tällä viikolla pari päivää Helsingin kasvatuksen ja koulutuslautakunnan kanssa tutustumassa Kööpenhaminan kouluihin ja päiväkoteihin. Tapasimme matkalla Kööpenhaminan kaupungin ja Tanskan opetusviraston edustajia sekä kävimme useissa oppilaitoksissa.

Suomea ja meidän koulutusjärjestelmää tunnuttiin Tanskassa edelleen kovasti arvostettavan, vaikka Tanskassa on moni asia hyvin tällä saralla ja meillä myös heiltä opittavaa. Tanskan koulujärjestelmä eroaa monella tapaa suomalaisesta. Oppivelvollisuus alkaa 6-vuotiaana ja loppuu 16-vuotiaana. Opiskelu on maksutonta julkisissa kouluissa. Sen sijaan yksityis- tai vapaakouluissa se  voi olla maksullista. Peruskoulussa (folkeskole) on yhdeksän luokkaa. Sen lisäksi vuoden kestävä esikoulutus on osa peruskoulutusta. Peruskoulun kymmenes luokka on vapaaehtoinen. 

Vierailun aikana ilmeni, että erityisesti poikien heikoista oppimistuloksista ollaan Tanskassa vielä Suomea enemmän huolissaan ja pohditaan mitä tilanteen korjaamiseksi voisi tehdä. Kouluruoka mikä meillä saattaa joskus erityisesti ylemmillä asteilla jäädä syömättä, on Tanskassa maksullista ja suurin osa syökin vain eväitä päivisin. Päivähoidon puolella keskimääräinen aloitusikä on 10 kk, eli huomattavasti alhaisempi kuin Suomessa. Varsinaista kotihoidontukijärjestelmää ei ole. Vierailun aikana kävi myös ilmeiseksi, että maahanmuuttajien kielikoulutus ja integroiminen osaksi Tanskalaista yhteiskuntaa on parhaillaan poliittista keskustelua herättävä teema. Seuraava eduskuntavaalit järjestetään kesäkuussa 2019.

Vierailun viimeisenä aamuna kävimme Kööpenhaminan laidalla sijaitsevassa Ørestadin lukiossa, joka on yksi kaupungin suosituimpia ja jonka ulkomuoto tuo mieleen taidemuseon.   Tässä koulussa on luovuttu kokonaan oppikirjoista ja digitalisaatio on viety hyvin pitkälle. Digitalisaation saralla ehkä meillä Suomessa olisi muutenkin Tanskasta eniten opittavaa, vaikka Helsingissä tähän on alettu viime vuosina panostaa vahvasti. Toki haasteena niin Tanskassa kuin meilläkin on laadukkaiden oppimateriaalien saaminen ja tekijänoikeuskysymykset.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Kiva kuulla matkakuulumisia ja hienosti rivien välissä kirjoitettuna, että Suomessa ei ole varaa ylpistyä vaan jopa meillä saattaa olla jotain oppimista maailmalta. :)

Kotihoidontukijärjestelmää pidän Suomessa itse kehittämisentarpeessa olevana, mutta vanhemmilla pitää olla toimeentuloltaan turvattu oikeus jatkossakin hoitaa kotona lapsia kolmevuotiaaksi.

Poikien syrjäyminen on siis myös Tanskassa yhteiskunnallinen ongelma, joten kannattaisiko lyödä EU:n alueella viisaita päitä yhteen miettimään kysymystä, että miten pojat ja nuoret miehet saadaan paremmin mukaan sitoutettua yhteiskunnalliseen järjestelmään?

Nuoriso vaatii nähdäkseni enemmän tilaisuuksia ja mahdollisuuksia, eikä niinkään ruoskaa ja kuria! Annetaan nuorten kasvaa ammattilaisiksi ja vähintään kunniallisiksi yhteiskuntamme jäseniksi, eikä vedellä päihin osoittamalla kaikkia heidän virheitä ja mokia, koska kaikkihan me olemme mokailleet ja siksi olemme tosi kovia hemmoja! :)

Toimituksen poiminnat