Helsingfors är tvåspråkigt också i framtiden

I dag diskuterade Helsingfors stadsfullmäktige om gruppmotionen från blå fullmäktigegruppen om Helsingforsskolornas deltagande i ett regionalt språkförsök. Jag stödde inte motionen. Det finns starka historiska, kulturriska och ekonomiska synpunkten att alla barnen i Helsingfors måste läsa svenska i skolan.   

Som det står stadsstyrelses förslag enligt stadsstrategin är Helsingfors internationellt stad. De nordiska länderna och huvudstäderna är vår naturliga internationella samarbetspartner. De språkliga och kulturella faktorerna spelar en viktig roll i detta samarbete. Vi måste också komma ihåg att det är officiellt tvåspråkigt land och Helsingfors är Finlands huvudstad.   Vi har direkt båtförbindelse till Stockholm och också många turister kommer hit from Sverige.

Ingen stödde Sampo Terho´s förslag att återremittera den saken till stadsstyrelsen så fullmäktige röstade inte om de här saken.  Det berättar att det finns stark stödd för tvåspråkighet i Helsinginfors också i framtiden. 

 

 

villejalovaara
Sosialidemokraatit Helsinki
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu vuodesta 2013, SDP:n valtuustoryhmän varapuheenjohtaja, Helsingin ja Turun yliopistojen dosentti. Ehdolla eduskuntaan 2023.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu