Ville Jalovaara Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu kommentoi ajankohtaisia poliittisia ja yhteiskunnallisia tapahtumia

Hallituksen vallinnanvapausesitys ja kansanterveys

Helsingin valtuuston käsiteltävänä on tänään esitys lausunnoksi hallituksen esitysluonnoksesta laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa. Keskustelun pohjana ollut kaupunginhallituksen äänestystuloksen pohjalta syntynyt Helsingin lausunto oli hallituksen esitykseen hyvin kriittinen.

Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo tiivisti Helsingin Sanomissa viime sunnuntaina oleelliseen nyt kaavaillusta sote uudistuksesta. Suomeen on vaarassa tulla hallituksen esityksen myötä nykyistä huonompi terveydenhoito. Näin suuri asia olisi ehdottomasti pitänyt eduskunnassa kaikista vaikeuksista huolimatta valmistella parlamentaarisesti.

Niin sanottu valinnanvapaus vaarantaa sen myönteisen terveyskehityksen pohjan mitä vuoden 1972 kansanterveyslailla on aikaansaatu. Julkista terveysasemaverkkoa, joka kritiikistä huolimatta toimii Helsingissäkin edelleen kohtuullisesti, on vuosien ajan rapautettu, jotta se voidaan tämän niin sanotun valinnanvapauden avulla asettaa kilpailutilanteeseen mistä se ei tule selviämään. Lopputuloksena julkinen perusterveydenhuolto Suomessa vaarantuu. Tarve uudistamiseen on ilmeinen, mutta julkisen sektorin tulee jatkossakin muodostaa meidän terveydenhuoltomme kivijalka. 

Hallituksen esitysluonnoksesta kannattajia on syytä ottaa historiankirjat käteen ja katsoa, miksi Suomeen aikaan säädettiin vuoden 1972 kansanterveyslaki. Se oli, jotta kaikki pääsivät hoitoon. Haluttiin muuttaa tilanne, jossa hoidonsaaminen oli varallisuudesta kiinni.  Suomen terveydenhuollon toimivuus on Attendojen ja Mehiläisten seikkailutielle lähdettäessä jo vaarannettu, näimme mitä tapahtuu Meri-Lapissa, mutta vielä ei ole liian myöhäistä kääntyä isommassa kuvassa takaisin.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat