Ville Jalovaara Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu kommentoi ajankohtaisia poliittisia ja yhteiskunnallisia tapahtumia

Unohtuiko hallitukselta yliopistojen autonomia?

Professori Jaakko Hämeen-Anttila käsitteli kolumnissaan (HS.fi 18.9.) viisaasti opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) suunnitelmia poistaa maamme yliopistoista pääsykokeet.

On kohtuutonta jättää opiskelupaikan valinta – yksi elämän tärkeimmistä päätöksistä – yhden kortin, ylioppilaskokeessa menestymisen, varaan.

Toisin kuin ylioppilastutkinto, pääsykoe edes jossain määrin arvioi hakijan soveltuvuutta kullekin yliopistokoulutuksen erityisalalle ja antaa hakijalle pääsykoekirjallisuuden kautta mahdollisuuden tutustua oppialaan.

Toivottavaa olisi, että vielä tuoreessa muistissa olevat ­suuret koulutusleikkaukset toteuttanut Suomen hallitus kunnioittaisi yliopistojen paljon ­puhuttua autonomiaa ja antaisi opinahjojen itse harkita, miten ne opiskelijavalintansa järjestävät.

Mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa 19.9.2017

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Sanni Grahn-Laasosen on oikessa; ylioppilaskoe riittää. Erilliset pääsykokeet on resurssien tuhlausta ja koululaisten rääkkäystä. Ja mitä yliopistojen autonomiaan tulee, niin olkoon autonomisia siltä osin kun hankkivat omat rahansa valtion budjetin ulkopuolelta.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Kyllä, yhteiskunnan resurssit ovat taatusti parhaassa käytössä silloin kun yliopistokoulutukseen menijät valitaan käytännössä jo yläasteikäisinä.

Toimituksen poiminnat