Ville Jalovaara Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu kommentoi ajankohtaisia poliittisia ja yhteiskunnallisia tapahtumia

Kaupungistumista ei voi enää estää

Kiitokset Helsingin tulevalle pormestarille Jan Vapaavuorelle (kok) ikävän totuuden lausumisesta ääneen koskien Juha Sipilän (kesk) hallituksen kaavailemaa maakuntauudistusta (HS 27.5.).

Hallituksen yritys kääntää kelloja taaksepäin kaupungistumis­kehityksessä vaikeuttaa Suomen mahdollisuuksia säilyttää tule­vaisuudessa elinvoimaisuutensa. Se on haitallinen myös muiden kuin suurten kaupunkien kannalta. Kaupungistuminen on glo­baali megatrendi, jonka etenemistä Suomessa pitäisi mieluummin tukea elinkeinopolitiikalla kuin yrittää vaikeuttaa kehitystä. Historia osoittaa, että nämä yritykset eivät ole ennenkään onnistuneet.

Nyt on jo selvää, että kokoomus maksoi sote-valinnanvapaudesta keskustalle kovan hinnan. Tämä tulee myös uuden hallintoportaan pystyttämisen kautta hyvin kalliiksi.

 

Mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa 29.5.2017.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Noinhan se menee, vaikken itse ahdasta kaupunkiasumista rakastakaan. Silti rakennemuutos pitäisi olla jotenkin hallittua. Pienten taantuvien kuntien on jo nyt mahdotonta tarjota tasa-arvoisia tai edes kohtuullisia Sote-palveluja.

Joskus muinoin käytiin aktiivista keskustelua kuntien yhdistämisestä kohti elinkelpoisia yksiköitä. Se tie näytti vaikealta kulkea, koska asukkaat sitä vastustivat jos itsenäisenä pärjääminen jotenkin onnistui. Vain täysin konkurssikypsät kunnat hakeutuivat jonkun terveemmän kylkeen.

Itse kannatin silloin noin parinkymmenen kunnan mallia. Ei poikkea paljonkaan maakunnista. Hyväksyn tämän kehityksen, jossa kuntien tehtävät liudentuvat vähitellen pois ja toimijoiksi tulevat maakunnat. Noiden maakuntien keskiössä ovat sitten ne kasvukeskukset.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Yhteiskunnan muuttuminen pitäisi olla hallittua, eikä vain sokeiden markkinatrendejän varassa.
Ruotsin asuntomarkkinatilanteen mukaan trendi on jo kääntymässä, nuoret perheet haluavat muuttaa maaseudulle asumaan.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Markkinatrendikin on parempi kuin sokea poliittinen tahto, jonka nimissä taannuttaminenkin on kehitystä. Sivukylien asuttuna pitäminen tarkoittaa käytännössä sitä, että ikäihmiset jäävät vangeiksi syrjäisiin omakotitaloihinsa, kun eivät kykene kunnolla liikkumaan.

Käyttäjän VilleVauhkonen kuva
Ville Vauhkonen

Ihmeellistä, että Ruotsissa on maakuntahallinto, vaikka siellä ei ole (isoa) keskustapuoluetta. Ei ole muuten se maakuntahallinto siellä estänyt Tukholmaa, Göteborgia yms. seuraamasta maailman megatrendejä.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kyllä Suomessakin kaupungistuminen jatkuu ja voimistuu, vaikka Kepu parhaansa mukaan kapuloita rattaan pyöriin laittaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Suomessa on paljon muuttotappiokaupunkeja joista saisi asunnon puli-ilmaiseksi.

Heikki K.

Vapaavuorelle ja tälle toiselle Helsinki on yhtä kuin koko Suomi.Maaseudulla asuvien elinolojen parantaminen on heidän mielestä silkkaa rahantuhlausta.Kaikki rahat vaan Helsingin ja muitten isojen kaupunkien kehittämiseen maaseudusta ei niin väliä.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Eipä näemmä osaa Vapaavuori eikä Jalovaara katsoa kehäkolmosta pitemmälle. Tässä ollaan tekemässä tarpeellista uudistusta koko Suomelle, ei pelkästään Helsingin etuja tuijottaen.

Sitä paitsi, edellinen hallituskausi osoitti tuskallisen selvästi ettei sotea voida toteuttaa ilman jonkintasoista maakuntahallintoa. P-E-R-U-S-T-U-S-L-A-K-I näetsän.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Tulevaisuus näyttää sosiologisesti ja inhimillisesti, mihin ultrakaupungistuminen tulee johtamamaan- katastrofiin.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Voi hyvä tavaton. Ville ajattele nyt vähän ei tässä mistään kilpailusta ole kysymys. Ei tarvitse olla järjen jättiläinen jos ajattelee globaalia megatrendiä ja sitä miten kaupungit kasvavat....no kymmenen litran ämpäriin ei mahdu viistoista litraa vettä.

Maakuntahallintomalli ja lukumäärä ei ole pronssiin valettu, pienempikin määrä luultavasti riittää. Tämä on se ongelma politiikassa ja yleensä keskusteluissa. Jotain uudistusta pidetään jonain lopullisena ja pysyvänä. Ei näin saa ajatella.

Meillä on jo ongelma tulevaisuudessa ja se on nimenomaan pääkaupunkiseutu ja sen kehitys. Piruako sinne pitää porukkaa ahtaa mitä ne siellä tekevät tai tuottavat? Haittaa maan taloutta koko juttu, kun hintataso esim, asunnoissa on järjetön. Samasta tavarasta saa maksaa yli tuplat verrattuna muuhun suomeen.

Antaa olla.......

Käyttäjän JuhaJordan kuva
Juha Jordan

Tämä verotuloihin perustuva valtion osuudentasaus on mielenkiintoinen järjestelmä. Kannattaa tutustua. Alla olevassa linkissä näkyy miten raha liikkuu.

https://www.kuntaliitto.fi/asiantuntijapalvelut/ta...

Linkistä löytyy excel-taulukko, jossa näkyy k-sarakkeessa miten kyseistä kuntaa tuetaan tai se joutuu tukemaan / per asukas.

Jokainen voi tehdä oman puoluekartan tuetuista kunnista tai niistä jotka ovat nettomaksajia.

Toimituksen poiminnat