Ville Jalovaara Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu kommentoi ajankohtaisia poliittisia ja yhteiskunnallisia tapahtumia

Hallituksen kannattaa kuunnella "kaiken maailman dosentteja" sotessa

  • Helsingin kaupungintalo maaliskuussa 2017.
    Helsingin kaupungintalo maaliskuussa 2017.

Helsingin valtuuston käsiteltävänä on tänään valinnanvapauslainsäädäntöä koskeva lausunto. Ensinnäkin on toivottavaa, että maan hallitus ottaisi vakavasti sen mitä kaupungit ja kunnat asiasta lausuvat.  

Huoleni hallituksen suhtautumisesta palautteeseen heräsi jälleen eilen, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) totesi eilen illalla Ylen Puoluepäivän haastattelussa, että hän aikoo lukea tiivistelmän kuntien palautteesta. Välittyykö tätä kautta valtioneuovostolle aito huoli sen voimalla ajaman muutoksen vaaroista?

Näkemykseni mukaan pääministerin ja hallituksen olisi kyllä syytä kerrankin kunnolla kuunnella kuntia ja ”kaiken maailman dosetteja” asiassa. Asiantuntijat ovat lähes yhteen ääneen varoittaneet siitä, että tämä valinnanvapaus ehdotetussa muodossa tulee ajamaa terveyspalvelut kaaokseen.   

Sosiaali- ja terveyspalveluissa on kyse elämästä kuolemasta. Suomeen säädettiin kansanterveyslaki vuonna 1972 varmistamaan, että jokainen pääsee varallisuudesta riippumatta asiantuntevaan hoitoon. Tämän lain keskeisen perinnön hallitus on nyt valmis romuttamaan bisneksen nimissä. Sen sijaan, että romutetaan julkinen perusterveydenhuolto verkosto, se voidaan päivittää. Kenelläkään ei ole epäselvyyttä siitä, että nykytilanne ei kaikilta osin toimi. Väärin toteutettu uudistus vain ajaa ojasta allikkoon.   

Uudistustyötä on tehtävä ihmisten tarpeiden mukaan, ei markkinoiden. Suomalaisten terveys ja hyvinvointi eivät ole kauppatavaraa. Päätösvallan hyvinvointipalveluista on kuuluttava jatkosssakin kuntien asukkaille. Tämän vuoksi palveluiden järjestämisestä ja tuottamisesta vastaa jatkossakin julkinen sektori, jota yksityinen ja kolmas sektori täydentävät. Tätä perusastelemaa ei ole tarvetta muuttaa.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän SeppoHonkanen kuva
Seppo Honkanen

On se kuitenkin kiva , että sait viime vaalikaudella aikaan ne kaksi penkkiä Columbuksen pysäkille. Kuoleman paikka..

Ei kun seuraavaksi päin sotea, avante..!!

Vai oliko se niin, että sote siirtyy aluehallion alaiseksi..? Kerro lisää..

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Johtajilla on alaisia juuri siksi, ettei hänen tarvitsisi lukea joka ikistä sanaa kaikesta päätöksenteon taustamateriaalista. Joten turha huolestua. Kyllä nuo kuntien lausunnot taatusti luetaan sanasta sanaan ministeriöissä.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Luetaan ja luetaan. Ongelmana on se, että poliitikot eivät ymmärrä (=halua ymmärtää) tekstiä, joka ei sovi heidän ideologiseen maailmaansa, ja muutenkin systeemisyyden ymmärtäminen on heillä huonoa.

Tällaiset arviot olisi pitänyt hankkia ja analysoida jo hankkeen alussa, eikä nyt kun tavara on jo housuissa. Yksityisellä sektorilla, etenkään IT-alalla, tällainen järjestys ei tule kuuloonkaan.

Käyttäjän AriThti kuva
Ari Tähti

Mitä tarkoitat sillä että "tavara on housuissa"? Laki on valmisteluvaiheessa, kai sitä vielä voidaan muuttaa.

Toimituksen poiminnat