Ville Jalovaara Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu kommentoi ajankohtaisia poliittisia ja yhteiskunnallisia tapahtumia

SDP tarvitsee puheenjohtajavaalin

  • SDP tarvitsee puheenjohtajavaalin

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi tänään Hyvinkäällä järjestetyssä puoluevaltuuston kokouksessa odotetusti haluavansa jatkaa SDP:n puheenjohtajana.  Rinteen ehdokkaasi ilmoittautuminen toivottavasti rohkaisee muitakin lähtemään mukaan kisaamaan SDP:n johtopaikasta.


Helsinkiläisenä puoluekokousedustajana pidän tärkeänä sitä, että SDP:n kehittämiseen suuntaviivoista voidaan käydä tulevina kuukausina perinpohjainen keskustelu. Esillä on julkisuudessa ollut ennen Rinteen ilmoitusta kansanedustajien Timo Harakka, ja Susanna Huovinen, Antti Lindtman ja Tytti Tuppurainen nimet. Mielellään näkisin vaikka kaikki heidät ja ehkä vielä jonkun muunkin Rinteen ohella tavoittelemassa SDP:n puheenjohtajuutta ja kertomassa visionsa puolueen tulevaisuuden suunnasta.


Elämme maailmassa epävarmuuden aikoja joiden toivoimme olevan jo takanapäin historiassa. Brextin ja Donald Trumpin presidentiksi valinnan jälkeen elämämme maailmassa suuren epävarmuuden keskellä, jossa myös Suomeen kohdistuu uusia haasteita. Suomi on pieni maa maailmanpolitiikan myrskyssä. Suomi tarvitsee vahvaa sosialidemokraattista puoluetta, joka on aiemmin historian vaikeissa vaiheissa osoittanut kykynsä johtaa maatamme vaikeissa tilanteissa. Samaan aikaan, kun SDP nojaa aina vuoteen 1899 ulottuvaan historialliseen jatkumoon, vanhan puolueen on kyettävä uudistumaan, jotta se pystyy paremmin tavoittamaan nuoria tässä ajassa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Timo Harakka ei halua Rinnettä haastaa ja Antti Lindtmanilla on tällä hetkellä hankaluuksia puhujalistakohun takia, joten on odotettavissa, että he kisaavat puheenjohtajuudesta vasta myöhemmin. Aikaa heillä siihen on todennäköisesti yllin kyllin. Susanna Huovinen ja Tytti Tuppurainen ovat mahdollisia nimiä, mutta heidän linjansa on suurelle yleisölle varsin tuntematon. Pidän todennäköisenä, että jos he haastavat Rinteen, lukemat voivat olla varsin murskaavat Rinteen hyväksi enkä tiedä, haluavatko asianosaiset oman uransa näkökulmasta nähdä niitä lukuja puoluekokouksen taululla.

Kuten on nähty, galluppeihin ei kannata luottaa sokeasti. On kuitenkin perusteita uskoa, että SDP:n kannatusnousu oppositiokaudella olisi edes osittain totta, koska Perussuomalaisten toiminta hallituksessa on ollut niin pahasti ristiriidassa heidän aiemman imagonsa kanssa. Antti Rinteen ammattiyhdistysliiketaustaisuus on myös ollut suureksi avuksi silloin kun Sipilän hallitus on toimillaan turhaan nostattanut riitoja työmarkkinoilla.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

On jokseenkin samantekevää, tuleeko Rinteelle haastajia vai ei. Tässä tilanteessa hänet kuitenkin valitaan jatkokaudelle. SDP:n pitäisi nyt keskittyä enemmän asiakysymyksiin. Hyvä lähtökohta on vaikkapa USA:n vaalit, jossa sivuun jäänyt kansanosa nosti päätään.

On ihan eri asia, prantaako vai kurjistaako edelleen Trumpin politiikka heidän asemaansa. He ovat kuitenkin olemassa. Heitä on lisääntyvästi myös Suomessa. Pohdinnan paikka on siinä, miten tähän on tultu ja miten kehityksen suuntaa voidaan kääntää köyhyysloukkuun jääneiden ja siinä reunalla horjuvien hyväksi.

Ennen kaikkea se on tulonjakokysymys. Työtä pitää olla ja palkalla pitää pärjätä. Yhtälö on vaikea, kun matalapalkkaisuus on jo laajentunut nykyiselleen niin, että heikoimmin palkatut joutuvat turvautumnaan toimeentulotukeenkin, jotta arjesta selviävät.

Taustalla on liberaali markkinatalous, jossa pankit saavat luoda velkarahaa vapaasti. Pankkien taseet vahvistuvat, mitä enemmän ne velkoja myöntävät. Myönnetty laina on pankin saaminen. Kaikki raha on jonkun velkaa ja jonkun toisen saamisia.

Tämä ei sinällään olisi ongelma, elleivät pankit vivuttaisi futuuri- ja johdannaiaskaupoilla velkavuorta yhä suuremmaksi. Futuureilla ja niiden johdannaisilla on vain hinta, ei lainkaan arvoa.

Johdannaisilla pyritään suojautumaan kurssi-ja hintaheilahteluja vastaan, mutta todellisudessa niistä on tullut reaalitalouden rasite. Ne ovat ylimääräinen kulu, joka maksetaan oletetusta omaisuuden suojasta ja saahan niillä sovitun hinnan sovittuna aikana sovitusta tavarasta tai virtuaalituotteesta.

Kokonaisuutena se kuitenkin on parhaimmillaankin nollasummapeliä tai peli kääntyy suojautujan tappioksi, kuten kävi Finnavialle. Samasta syystä Deutsche Bank on suurissa vaikeuksissa. Kaiken tämän maksaa lopulta reaalitalous. Ei ole mitään muuta tahoa, joka aidosti tuottaa lisäarvoa. Sen päältä vain pitäisi saada pois virtuaalitalouden rasite. Tähän ongelmaan SDP:n pitää nyt ensisijaisesti paneutua.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Toivon että pj-vaalit käydään, yllättyisin jos Rinteellä ei olisi vastaehdokasta puoluekokouksessa. Toivoisin että puheenjohtajasta käytäisiin jäsenäänestys, jotta mahdollisimaan moni saisi osallistua valintaan.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kaikkea saa toivoa. Rinteen asema ei siitä kuitenkaan heikkene eikä vahvistu, oli hänellä vastaehdokas tai ei. Suurta johtajaa hänestä ei tule, mutta ei hän kelvotonkaan ole. Onhan puheenjohtajavaali yksi puoluekokouksen tapahtuma, jos siihen mennään, mutta mitään muuta kuin näkyvyysarvo ei sillä ole. SDP:llä on nyt monta muuta tärkeämpää asiaa kuin puheenjohtajan henkilö. Asiakysymyksissä näyttäkööt itse kukin tulevaisuuden puheenjohtajaehdokas kykynsä ja linjansa. Seuraava tilaisuus on kolmen vuoden päässä.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Jos Rinne pysyy puheenjohtajana seuraaviin eduskuntavaaleihin asti ja oppositiopolitiikka on onnistunut niin hyvin, että suurimman puolueen paikka heltiää, niin Rinteestä ei tule sen vähempää kuin Suomen pääministeri, eli ei sitä suuren johtajuudenkaan mahdollisuutta voi vielä hylätä.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #14

Tulihan Matti Vanhasestakin pääministeri ja puoluejohtaja moneksi vuodeksi, vaikka en millään pysty häntä asettamaan suurten johtajien joukkoon. Nyt Vanhanen on Keskustan presidenttiehdokas. Siitä voi ennakkoon todeta, että yritystä on, vaan ei toivon häivää.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Ville J., olet oikeassa, epävarmuuden aikoina sosiaalidemokraatit ovat tuoneet vakautta kansalle. Tosin, mietin, miksi nykyinen pj. Antti Rinne ei olisi myrskyisissä vaiheissa hyvä johtaja. Onhan hänellä vahvuuksia, joita nuoremmilla ei välttämättä ole.

Puheenjohtajan vaihtaminen viestii yleensä puolueen sisäisestä hajaannuksesta, josta vastapelurit ottavat nopeasti kopin. On hyvä pitää mielessä Perussuomalaisten 'jytkyt'. Eikö niistä ole vieläkään opittu?

Sen sijaan, että annetaan liiaksi huomiota puheenjohtajapelille, olisi merkittävämpää tarttua aikamme iljettävimpään sairauteen, luokkaerojen kasvuun.

Tähän tarvitaan kaikkia SD:n voimahahmoja tunnustamaan tosiasiat.

Eräs merkittävä, kansaa tällä hetkellä kuohuttava epäkohta, on ammattiliittojen ahneus vuokranantajan roolissa. Useimpien ammattiliittojen edustusto kuulunee Demareihin. Tähän olisi toivottavaa pikimmiten saada korjausliike.

Kun 19.11. Ykkösaamussa toimittaja Korkki tiedusteli oliko SAK:lla sormensa pelissä, kun äänestettynä Rinne siirsi Urpilaisen puheenjohtajan paikalta, Elorannan vastaus oli; SAK:lla ei ole osaa eikä arpaa puheenjohtajavaaliin, mutta monet SAK:laiset ovat demareja.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Demarien ei pidä mennä siihen halpaan johon kokoomus meni. Tiedotusvälineet, varsinkin HS ja IL kävivät johdomukaista kamppailua Stubbin syrjäyttämiseksi, siinä onnistuen ja samaa toimintaa on havaittavissa myös Rinnettä kohtaan, riittää, kun vikaisee viimepäivien IL.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Arto G., erinomainen huomio. Olenkin ollut yllättynyt siitä, miten lehdistö ja YLE ennen kaikkea on pitänyt 'liipasimella' Rinteen ratkaisua.

Puhuttiin jo tulevan pääministerin paikasta.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Ei vaaleja. Antti on meijän puolenparas! Hyvä Antti...jatka vaikka maailman tappiin....

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Arto, Arto, vain yksi on hyvä! Perussuomalaisuus liennee Sinun kohtalonäänesi, jos sellaisesta voi puhua.

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

Tarvitaanko puheenjohtajavaalia todella?

Rinne on ehdolla jälleen ja yhtään varteenotettavaa ehdokasta kisaamaan häntä vastaan ei oikein ole. Antti Lindtman on poliittinen broileri ja hän joutuu tarkasti miettimään sitä, lähteekö hän kamppailemaan puheenjohtajuudesta ja mahdollisesti häviämään vaalit. Nostetta ei ole kenelläkään ehdokkaalla, jotka on julkisuudessa esitetty Rinteen vastaehdokkaaksi.

Tämä kuvastaa puolueen tilaa laajemminkin. Todelliset poliittiset kyvyt puuttuvat puolueesta ja sen johdosta. Tarvittaisiin uusia tuulia puolueen johtoon ja periaateohjelmakin olisi syytä välillä päivittää vastaamaan nykyaikaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Täysin turhaa touhua, sdp joutuu ajamaan komission määrittelemää politiikkaa kuten nykyinenkin hallitus eli puheenjohtajat ja puolueet ovat vain komission marionetteja.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Jarmo, M., että komissio sittenkin määrittelee politiikkamme! Komission marionetit vain kilpailevat paikastaan auringossa.

Jos tuo pitää paikkansa, niin mitäpä tässä enää pähkäilemään.

Oletan, että 'hämäräheikit' vetää välistä kaiken hyödyn. Eliittiin kuuluvat kansanedustajat ja ministerit sekä ay-liikkeiden johtohahmot ovat varmaan jo veroparatiiseissa tutuiksi tulleita tulevan elämänsä turvaajia/sijoittajia.

Käyttäjän amgs kuva

Jotkut suomalaiset puolueet muistuttavat enemmään totalitaaristen vatioiden puolueita juuri tuon yhteen "aurinkoiseen puheenjohtajaan" takertumisella. Hyvä on, jos puolueilla on tarpeeksi monia varteenotettavia pomoja. :)

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Ana, Sinulla on kenties näkemystä totalitarisaatiosta.

En usko, että Antti Rinne on 'isä aurinkoinen'. Häneen liittyy myös erilaisia arvolatauksia. Itse en tunne miehen toimintamalleja puolueessaan. Hänen voimansa saattaisi olla menneen ajan miesvaltaisissa yhteisöissä, jotka edelleen haikailevat paluuta menneeseen.

Tällä hetkellä tunnistan yhteiskunnallisessa arvokeskustelussa tyhjiötä, jota yksikään suomalainen puolue ei kykene täyttämään.

Demareilta toivoisin vahvuutta, joka pystyisi kiilaukseen. Antti Lindman on pitkä, komea mies. Se ei kuitenkaan riitä.

En usko, että Timo Harakka, Sanna Marin tai Tytti Tuppurainen vakuuttaisivat työväestöä.

On hyvä muistaa, että SD on työväestön puolue.

On ainakin ollut ja toivoa sopii, että on jatkossakin.

Käyttäjän amgs kuva

En tarkoittanut Anttia vaan toista "työväenpuolueetta", jolla on ollut tosi kauan sama puheenjohtaja. Olen Villen kanssa samaa mieltä ja onhan kommenteissasikin asiaa.

Käyttäjän teuvomast kuva
Teuvo Mast

Oikeuden mukaisessa puolueessa käydään vaalit monella ehdokkaalla, mutta se on monelta puolueelta hukkunut se asenne .
SDPeeltä se ei ole kadonnut . terv tepivaari

J.a. Tauriainen

On se kyllä ikävää nähdä ja kuulla kuinka oppositio puolueissa arvostellaan hallituksen toimia.
Etunenässä entinen lakkokenraali Antti. Häviölle ei jää myöskään vasemmiston Anderson lupauksillaan 6 tuntisesta työpäivästä , niin että palkka olisi sama kuin kahdeksantuntisesta työstä.
Häviölle ei jää vihreätkään räväkästä ulostulosta. Vihreille ei kelpaa mikään. Ei vesivoimalat eikä ydinenerkia, koska ne ovat saasteettomia.
En tiedä vaikka kaikessa idiottimaisuudessa he ehkä haluaisivat räjäyttää entisetkin vesivoimalat taivaan tuuliin ?
Kaikenlaisille mielipuolisille hyville lupauksille löytyy kannattajia.

Suomen oppositiopuolueet ovat kuin korppilauma, jotka kiertelevät kalasäkin ympärillä ja välillä käyvät nokkimassa sitä, josko saisi reiän iskettyä säkkiin.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Tytti Tuppurainen (sd) ainakin harkitsee vakavasti haastamista. Puheenjohtajapelin aloitukseksi voisi laskea hänen tuoreen linjauksensa, että kiintiöpakolaisten määrä pitäisi kymmenkertaistaa nykyisestä 1050 -> 10 500 määrään.

Tuo on voimakas periaatteellinen linjaus jonka hintalappu on puoli miljardia vuodessa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

SDP voi hyvinkin tarvita puheenjohtajavaalin, mutta minkälaisen?

Jos Antti Lindtman lähtee haastamaan Antti Rinnettä, siitä tulee titaanien taisto, koska Lindtman saisi vetoavukseen hyvin ilmeisesti puolueen vahvan miehen Eero Heinäluoman ja vuonna 2014 johdosta syrjäytetyn Jutta Urpilaisen joukot.

Lindtman saattoi kuitenkin ajaa kuningastieltään ojaan, koska listakohu tulla tupsahti jostain SDP:n sisältä (niin moni SDP-läinen sanoo) julkisuuteen: http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22595...

Varmaan joku kansanedustaja tai parikin lähtee velvollisuuden tunnosta ja omaa imagoaan kohottaakseen haastamaan Rinnettä. Saadaan joku näytelmä aikaan, mutta vaikea siitä on oikeaa valtakamppailua ja puoluetta hyödyttävää sen suurempaa mediakiinnostusta synnyttää.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Oletko varma? Ymmärtääkseni Jutta Urpilaisen joukot eivät juuri pidä Heinäluoman ja Lindtmanin klaanista...? Ja Heinäluomalla on oma oppositionsa.

Ettei olisi jopa niin, että Rinteen ja Lindtmanin välillä valinta olisi demareiden urpislaisissa valinta ruton ja koleran välillä. Käyttääkseni amerikanvaalien retoriikkaa.

Toimituksen poiminnat