Ville Jalovaara Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu kommentoi ajankohtaisia poliittisia ja yhteiskunnallisia tapahtumia

Det finns alternativ för Guggenheim

Diskussionen om att bygga Guggenheims konstmuseum i Helsingfors har aktiverats under senaste tiden. Problemet är att projektet fortfarande saknar största delen av finansieringen. Finska staten vill inte ge pengar och en stor del stadsfullmäktige är kritisk till att Helsingfors borde ta stort ansvar för finansieringen. I stället för att fråga efter offentlig finansiering skulle det ha varit bättre för museets projektörer att tänka på någon privat stiftelse och finansieringsmodell för Guggenheim från början.

Det skulle nu vara lämpligt att sträcka diskussionen till om det finns något annat man kunde bygga på vår stads bästa plats vid Salutorget. Alternativen är inte nuvarande parkeringsplats eller Guggenheim som man ofta föreställer sig i diskussion. Förra våren påpekade jag i journalen Kanava (4/16) att vi ännu saknar ett modernt museum som presenterar Finlands självständighetstid i vårt land. Jag menade inte något högt patriotiskt monument, men i stället tänkte jag på ett modernt museum som presenterar vår historia med all sin mångsidighet.

Man kan hitta likadana museer som använder modern audiovisuell teknik i många europeiska huvudstäder och de kan vara mycket populära turistställen. Skulle Salutorget vara en bra plats för ett sådant museum?

Mielipidekirjoitus Hbl:ssä 4.9.2016

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Vi har redan nationella museum och vi har också museum för modern art Kiasma. Låt oss inte att glömma Ateneum. Vi behöver inte något annat. De som behöver eller vill Guggenheim, kan betala det själv.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Toppen, om Guggenheim vill investera till Hfors. Vilken fin sak, men Jag bara undrar hur konstigt är det, att folk är hela tiden mot Guggenheim ? Kanske folk fattar ingenting och de är så dumma och det tillhörs inte till demokrati lysna nog folkens åsikter.

Skulle man istället komma ihåg, att investering är altid business och troligen välfungerande stiftelse behöver inga allmänfinansiering som stöd. Investering är 100 % marknadsekonomi, med betalt biljetter osv. Planeringsekonomi är helt och hållet annan sak. Men med nåt sätt skulle man lösa den här brännande och viktig saken som man måste diskutera och fokusera krafter i kommunala sidan hela tiden, eller hur ?

Jag har ett par förslag som man ska tänka på, ha de bra.

Bloggaren kan själv investera så mycket som helst pengar till Guggenheims stiftelses investering i Hfors, eller sossarna kunde själva samla pengar in till Guggis från SDP partiemedlemmar. Nytta i detta är att sossarna tappar inte mera folkens förtroende och röster, men lysande Guggis ska få möjligheten att landa till Skatta. Alla skulle vara glada och nöjda. Hurraa !

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Maksullisen sivuston tarjosit? Blogistin pitää tarjota suomeksi.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Ingen allmän pengar till Guggis. Istället borde man satsa på lokal kulturverksamhet på gräsrotsnivå.

Villes förslag är också bra.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Nonting måste man bygga när man har hittat tomt, eller?
Brottom!

Käyttäjän TapioLuostarinen kuva
Tapio Luostarinen

Jos haluaa asiansa ymmärretyksi, niin minkä takia suomenkieliseen lehteen kirjoittaa mielipide ruotsiksi jäin ainakin itse asiasta ulos en voi ottaa kantaa, joku ideahan tässä on takana voisikohan Ville vähän avata.

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Guggenheim är konstens McDonalds, som snart finns överallt. Det är sanslöst inbilla sig att turisterna skulle i stora mängder komma till Guggenheim i Helsingfors när dem kan välja att åka till Spanien, eller besöka Eremitaset i Sankt Petersburg.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Precis! Man kan knappast upprepa Guggenheims succe i Bilbao återigen i Helsingfors eller någon annanstas heller. I stället borde man uppfinna någonting helt nytt och säreget finländskt.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

I den här Guggis-diskussionen har man glömt bort helt och hållet Kiasman, så som det skulle inte als eksistera fort varanade mitt i staden Helsingfors. Så stort och fint som det var! Och nu - ingenting? Inte värt någonting?

Och vi har ju så många fina finska konstnärer som man skulle kunna presentera till turister. Var idag i EMMA för att kolla Rut Bryk -utställningen. Hennes arbete har varit, och fort varande är, strålande!

Varför borde vi gömma vår egna och betala till främmande för att presentera deras?

Kommer inte turister till Finland för att bekanta sig med den finska kulturen?

Inte är det här någon rymdvetenskap.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Jag tror också att man borde fokusera på de anläggningar som redan finns i Helsingfors och övriga Finland. De argument man fört fram för att stöda Guggenheimprojektet baserar sig på önskedrömmar. Man har fört fram Guggenheim museet som ett lokomotiv för Bilbaos ekonomiska uppsving sedan 1990 talet då museet byggdes där. Man glömmer glatt bort att då Spanien anslöt sig till EU pumpades det in hubdratals miljarder i Bilbao och baskområdet. Man byggde upp staden som tidigare aldrig hade hämtat sig efter Francos bomningar av området under inbördeskriget. Dessutom har Spanien en helt annan bas a potentiella besökare till ett museum bland sina nästan 70 miljoner turister. Det är 10 gånger mera än vad Finland har. Berlin besöks årligen av 25 miljoner turister men trots den stora tillströmingen av turister tycks det som om Guggenheim i Berlin inte var värt att fortsätta hålla öppet. Alt prat om att lägga projektet på is för att på nytt värmas upp om något år bör nog avslutas nu. Det har ju framgått klart och tydligt att varken Helsingforsborna eller Finlands övriga befolkning har ett överväldigande behov av just den här amerikanska stiftelsens affärsverksamhet. Satsa på våra egna museum och våra egna konstnärer och ge dem bättre möjligheter att nå ut till bredare lager av intresserade. En god vän till mig valdes för några år sedan till årets träkonstnär: http://www.ts.fi/viihde/1074058362/Vuoden+puutaite... och det har alltid fascinerat mig hur han kan snida fantastiska konstverk av olika träslag.

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Det finns tillräckligt med faciliteter som mestadels står tomma: Konsthallen, Kiasma, A.Andersson, Stadens utställning/tennishallen. Den bilbaoska Guggenheim ligger inte i stadscentrum. Ankomst av ryska besökare har sinat. Kanske kommer man från Fjärröstern eller Tallinn, men på andra stranden av Viken i Tallinn, Pärnå och Tarto finns bättre utställningar. Nu rekryterar Hfors stad en kulturchef med tietusenlön, som har krav på bara tillfredsställande svenska och bra engelska (som efter brexit ej är officielt språk i EU, inte ens republiken Irland) men inga krav på grannländernas språk. Sådan rekrytering av onödigt folk till stadskanslins kafferum tar resurser och Guggenheim kan glömmas.

Toimituksen poiminnat