Ville Jalovaara Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu kommentoi ajankohtaisia poliittisia ja yhteiskunnallisia tapahtumia

Suomi ja Ruotsi puolustusliittoon

Selvitys Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutuksista korosti Suomen ja Ruotsin kohtalonyhteyttä turvallisuuspoliittisissa linjavalinnoissa. Selvityksessä näkyy, kuinka kapea liikkumatila Suomella on ilman Venäjän suoraa haastamista.

Ruotsissa nykyinen hallitus on ilmoittanut, ettei se aio hakea Natoa jäsenyyttä. Länsinaapurin seuraavan hallituksen linjasta meillä ei ole mitään takuita. Lähihistoriasta muistamme, että Ruotsi yllätti 1990-luvun alussa valtionjohtomme hakemalla EU-jäsenyyttä Helsinkiä konsultoimatta, vaikka toisin oli sovittu.

Nykyisessä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa Suomen vaihtoehdot ovat paikalleen jähmettyminen tai mieluummin sotilaallisen yhteistyön tiivistäminen Ruotsin kanssa puolustusliiton suuntaan. Suomen ja Ruotsin puolustusliitto ei muuttaisi Nato-jäsenyyden tavoin strategista asetelmaa Pohjois-Euroopassa vaan voisi pikemminkin olla omiaan vähentämään jännitystä Itämerellä.

Mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa 2.5.2016

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Paikalleen jähmettyminen ei ole Suomelle vaihtoehto vaan jo pitkään vallinnut olotila. Suomi on ollut täysin kyvytön ratkaisemaan Venäjä-ongelmaa viimeiseen 10 vuoteen, jolloin Venäjä on todella pannut ranttaliksi.

Syytä tästä poliitikkoja, jotka ovat joko itään päin kallellaan tai muuten pelkureita. Osa poliitikoista on istunut eduskunnassa ja valtiojohdossa vuosikymmeniä ja lopputulos on Suomen kannalta järkyttävä.

Ihan vain tiedoksi, Suomen ja Ruotsin puolustusliitto ei ratkaise Venäjä-ongelmaa. Jos olet tutustunut aiheeseen, tiedät kummankin maan sotilaallisen tilanteen ja kyvyn puolustaa edes omaa aluettaan.

Oikea kysymys kuuluukin: Ajammeko täällä Suomessa Venäjän etujen mukaista turvallisuuspolitiikkaa vai Suomen?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kysymyksen voisi muotoilla niinkin, että kenen etujen mukaista turvallisuuspolitiikkaa ajamme ja mikä näistä vaihtoehdoista on lähinnä Suomen etua. Päävaihtoehdot lienevät Venäjä, USA ja Ruotsi.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ruotsillahan kuulemma oli kylmän sodan aikana salaiset USA:n turvatakuut palkkioksi aluevesien käytöstä ym. yhtiestyöstä, onko vielä? Siinä tapauksessa Venäjä ei taatusti sietäisi Suomen liittoutumista salaisesti USA:n kanssa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Demaritkin ymmärtävät, että Suomi ei pysty omin avuin puolustamaan maataan. Kun demarit eivät uskalla tulla ulos parhaalla mahdollisella vaihtoehdolla eli liittymisellä NATO:oon niinkuin 22 muuta EU maata, valitaan nyt välipysäksiksi Ruotsin ja Suomen välinen puolustusliitto.

Voin sanoa, että tämän Ruotsin ja Suomen puolustusliiton syntymisen jälkeen NATO:oon liittymistä ei voi enää millään keinolla välttää. Tällä keinolla otetaan taas yksi väliaskel lähemmäs NATO:a ennen lopullista jäsenyyttä.

Kaiksta päätellen demaritkin toteavat: Borta är den gamla neutralismen, Kekkonen är död.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kuinka suuri osa maamme sa-reservistä pitäisi mielestäsi korvamerkitä Ruotsiin lähetettäväksi?
Siinäpä kysymys johon sellaista puolustusliittoa suosittelevalta poliitikoilta sopii vastausta toivoa. Ihan nuppilukuja kiitos.

Tilanteessa jossa Ruotsin etelärannikko tai Gotlanti olisi uhattuna Suomen tulisi sellaisessa liitossa käytännössä yksin kyetä pysäyttämään Pietarin suunnalta lähtevä sotilasilma- ja meriliikenne. Mitkä olisivat vastatoimet?
Käytännössä se vaatii meiltä kykyä suluttaa Suomenlahti, ellei sitten ennalta tehdä pysyviä sopimuksia yhteistyöstä Viron eli NATOn kanssa. Suomenlahden sulutus tosin on omankin puolustuksemme kannalta oleellisinta, olimmepa Ruotsin tai kenen tahansa kanssa liitossa tai yksin.

Kannattaako ottaa riski ettei Suomen uskottava puolustus siihen yksin kykenisikään kuten ei kyennyt aiemmissakaan rähinöissä. Se on kuitenkin omankin maanpuolustuksemme kannalta ehdoton edellytys.

Toimituksen poiminnat