Ville Jalovaara Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu kommentoi ajankohtaisia poliittisia ja yhteiskunnallisia tapahtumia

Korkeakoulujen irtisanomisille vielä etsittävä vaihtoehtoja

  • Korkeakoulujen irtisanomisille vielä etsittävä vaihtoehtoja

Kansalliskirjaston johtaja Kai Ekholm teki sen mitä monelta johtajalta ja poliitikolta on viimeaikoina odotettu. Ylikirjastonjohtaja asettui upean kirjastonsa peruskorjauksen valmistumisen yhteydessä työntekijöidensä ja sivistysvaltion puolelle ja ilmoitti, ettei aio toteuttaa Kansalliskirjaston toimintaa pahoin vaikeuttavia irtisanomisia ennen kuin niiden perustuslaillisuus on selvitetty. Keskiviikkona hetken näytti jo, että opetusministeri olisi rientämässä Kansalliskirjaston avuksi, mutta nämä toiveet osoittautuivat pian ennen aikaisiksi.

Kirjastonjohtajan esimerkillinen toiminta sivistysvaltion puolesta ansaitsee laajan tunnustuksen. Vastaavaa solidaarisuutta alaisia kohtaan ei ole johtopaikoilta juuri viimeaikoina nähty.  Niin maan hallituksen massiiviset koulutusleikkaukset kuin Helsingin yliopiston johdon käynnistämät suuret irtisanomiset oli aikakin kyseenalaistaa ja alkaa etsiä vielä vaihtoehtoja niiden korvaamiseksi.      

Nykyisen taantuman ja 1990-luvun lama ero on siinä miten korkeakouluja ja yliopistoja kohdeltiin ja niissä reakoitiin säästöihin. Lamaa alettiin tuolloinkin ”hoitaa” varsin suurilla koulutusleikkauksilla, mutta 1990-luvun puolivälissä suunta muuttui. Talouskriisistä huolimatta Helsingin yliopiston opetus- ja muuta henkilökuntaa ei irtisanottu, vaikka virkoja jätettiin säästötoimena täyttämättä ja laitosmäärärahoja leikattiin ym. Helsingin yliopiston koko henkilöstö pakkolomautettiin vuonna 1993 kahdeksi viikoksi.

Vuosina 1991–1995 korkeakoulujen ja yliopistojen budjeteista leikattiin 16 prosenttia, eli noin 800 miljoonaa markkaa.  Vuosina 1996–1997 yliopistojen resurssikehityksestä tapahtui käänne parempaan, kun maan hallitusvaihdoksen jälkeen yliopistot saivat lisää varoja, vaikka muualta vielä säästettiin. Oli tehty strateginen valinta investoida tutkimukseen ja koulutukseen.

Miksi nyt toimitaan toisin? Eikö viime lamasta opittu mitään? Miksi hallitus leikkaa koulutuksesta, vaikka aiemmat esimerkit kertovat, että siihen investoiminen on kansakunnan kannalta elintärkeää? Helsingin yliopistolla olisi myös syytä ottaa Kansalliskirjaston rohkean johtajan esimerkin mukaisesti aikalisä ja harkita vielä olisiko suurten irtisanomisten sijaan sittenkin muita keinoja päästä yhdessä henkilöstön kanssa yli vaikeasta taloustilanteesta.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Reijo Jokela

Asettui sivistysvaltion puolelle? Siis asettui työnantajaansa vastaan. Oikeassa työelämässä tuollainen olisi työsopimuksen irtisanomisen peruste.
Tässä on vain selkeä osoitus siitä kuinka tällaiset suojatyöpaikat ovat irtaantuneet elämän realiteeteista, joiden parissa muut työskentelevät.
Esim. siivousfirman palkolliselta johtajalta tuollainen ei onnistuisi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Työnantaja on kansa ja mielipiteen tausta on perustuslaki. Jokela olisi varmaan puolustanut kenraalikuvernööri Seyniäkin Svinhufvudia vastaan.

Pekka Iiskonmaki

''Korkeakoulujen irtisanomisille vielä etsittävä vaihtoehtoja''

Nopea syntyvyyden lisäys ja roimat palkkojen leikkaukset.

Käyttäjän PetriSutinen11 kuva
Petri Sutinen

Onhan irtisanomisille aina vaihtoehto. Palkkojen lasku. Siinä vaiheessa kuitenkin yleensä solidaarisuus loppuu joka suuntaan. Palkka, mikä oli 10 vuotta sitten hyvä elämän tae, on nykyisin sietämätön loukkaus.

Tässä maassa perustyöntekijöistä vain pienyrittäjän tulot hyppii vuosittaisten tilanteiden mukaan.
Yleisesti mennään niin, että saavutetuista eduista ei tingitä.

Otetaan sen sijaan ennemmin lisää lainaa. Karsitaan tehtäviä, kiristetään tahtia ja "lyödään toimivia päitä poikki". Ajetaan yhteiskuntaa alas ja lisätään alati tiheää työtahtia ja tempoa. Korotetaan annettuja osinkoja ja lisätään kultaista kädenpuristusta.
Rahaa, rahaa, rahaa!

Äkkidevalvaatio sopi ihmisluonteelle paremmin.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Juuri näin, blogisti kirjoittaa realistista ja viisasta asiaa. Jarrut päälle! Ei pidä luovuttaa sivistyksestä missään muodossaan, vaan päin vastoin siihen juuri pitää entistä enemmän panostaa.

Nykyhallituksen touhuja saamme vielä jälkeen päin ihmetellä - sitten kun järki palaa kansankin päähän. Hallituspuolueiden kannattajat ja äänestäjät eivät häpeissään uskalla itse sanoa yhtään poikkipuolista sanaa tästä kaikesta hulluudesta, mitä Suomessa tapahtuu.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kansalliskirjaston toimintaedellytyksien puolesta taisteleva Kai Ekholm on harvinaisen suoraselkäinen ja rohkea mies, joka uskaltaa jopa "purra ruokkivaa kättä" - niin kuin Finlandia-kirjallisuuspalkinnon voittaja Laura Lindstedt.

Tuollaisia sivistyksen esitaistelijoita me tarvitsemme tätä uskomattoman pölkkypäistä hallitusta vastaan taistelemaan.

Toimituksen poiminnat