Ville Jalovaara Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu kommentoi ajankohtaisia poliittisia ja yhteiskunnallisia tapahtumia

Työtön tarvitsee muutakin kuin taloudellista tukea

Työttömyys saa hetkeksi inhimilliset kasvot, kun pääluottamusmiehet kommentoivat järkyttyneinä ennakoitavissa olevia tuhansien työntekijöiden irtisanomisia.

Suomi on edelleen työkeskeinen yhteiskunta, jossa työelämän ulkopuolelle jäävä tuntee itsensä ulkopuoliseksi. Työttömyyttä tarkastellaan meillä pitkälti kansantalouden näkökulmasta, vaikka se on ennen kaikkea yksilöiden ja perheiden tragedia.

Työttömyyden henkiseen rasittavuuteen tulisi kiinnittää Suomessa nykyistä enemmän huomiota esimerkiksi tarjoamalla psykologipalveluita ja perustamalla vertaistukiryhmiä. Se, että asiointi on siirretty verkkoon, ei ole tässä suhteessa hyvä asia. Työn menettämisen aiheuttaman henkisen sokin hoitamiseen on löydettäviä uusia keinoja, jotta maamme selviävää nykyisestä vaikeasta taloustilanteesta.

Mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa 10.7.2015.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Työtön ei tarvitse tukea eikä psykologeja vaan työtä. Mitä tukeen tulee: montako kertaa olet tykännyt ja kommentoinut minua? Minä olen tuhansia kertoja tukenut siten Sinua. Miten rasittavaa henkisesti vapaaehtoiskirjoittelusi on, kun et ehdi kertaakaan kommentoida monien vuosien ajan Sinua tukenutta henkilöä? Eli olisiko psykologi"tuki" Sinulle paikallaan?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Ehdotat yhteiskunnalta tukea "tarjoamalla psykologipalveluita ja perustamalla vertaistukiryhmiä". Yhteiskunta tosiaan on niin sairas, että se olisi yksi ratkaisu. Netin vertaistuki poliitikkojen kesken (loputtomat tykkäyksenne toisillenne) eivät silti ole kylliksi. http://katriinakajannes.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Yhteiskunta on sairas, kun maisterit kekkuloivat tärkeimmissä viroissa ja poliittisissa pesteissä, ja osaajat on häädetty kortistoon.

Yhteiskunnan ja politiikan sairauteen ei riitä lääkkeeksi poliitikkojenvälinen narsistinen ja ryhmänarsistinen vertaistuki.

Eikä se, että nimekäs poliitikko kehtaa suositella työttömyyteen lääkkeeksi työttömien vertaistukea ja psykologipalveluita.

Tiedätkö, että esim. Jutta Urpilaisen lausunnon ja tutkijoiden mukaan työttömyys on huonon politiikan ja huonon talouden seurausta.

Lääkäri, paranna itsesi!

Missä, miten ja montako kertaa olet ottanut kantaa lukemattomia kertoja esittämääni asiaan, työttömien parlamenttiin, joka kokoontuisi usein ja säännöllisesti eduskunnassa, kunnissa, lääneissä jne.??? Ja ennen kaikkea: mitä olet tehnyt sen toteutumiseksi?

Käyttäjän villejalovaara kuva
Ville Jalovaara

Hesari oli hieman lyhentänyt kirjoitustani ja ajatus oli oikeastaan se, että psykologi palveluita ja vertaistukea olisi tarjolla työvoimatoimistossa tukemassa työllistymistä. Itse olen ollut työttömänä, joten kirjoitan myös omasta kokemuksesta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ennen valtio ja kunnat tarjosivat työllistämistyötä ja oikeus työhön oli perustuslailla säädetty.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Nykyään niidenkin töiden tekijöiden pitää olla ulkopuolisina palkollisina ja kilpailutettuna. Esim Margareta B. voi alkaa risusavottaan kun ryhtyy ensin toiminimi yrittäjäksi ja myy sitten kunnille palveluaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Aivan, ja näin voidaan tinkiä palkkiot alle normien. Tarvitaan monenmoisia kilpailujohtajia ja -päälliköitä, joten kalliiksi käy kunnalle. Jotkut yrittäjät kuitenkin hyötyvät, voivat vaikka myydä puistoista parhaimmat tukkipuut omaan pussiinsa.

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

Työttömän paras tuki on uusi työpaikka. Tämän vuoksi tarvitaan liberaalia talouspolitiikkaa homehtuneen demarituholaisuuden sijaan.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Mitäs silloin kun töitä ei ole tarpeeksi tarjolla ja samaan paikkaan hakee kadestakymmenestä viiteenkymmentä työnhakijaa, lisäksi kaikilla ei ole tarpeeksi pääomaa tai luottotietoja yrityksen perustamiseen. Jäädytetäänkö heidät syväjäähän vai saavatko olla nälissään ja suojatta?

Toimituksen poiminnat