Ville Jalovaara Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu kommentoi ajankohtaisia poliittisia ja yhteiskunnallisia tapahtumia

Keskusteluyhteyttä on pidettävä yllä vaikka oltaisiin erimieltä

Venäjän delegaation heinäkuisesta maahantulokiellosta ETYJ-kokouksen näyttää paisuneen pieni heinäkuinen noottikriisi. Kokouksessa oli tarkoitus muistella Helsingin 40-vuoden takaista ETY-kokousta, joka Urho Kekkosen ulkopoliittisen linjan sekä 1970-luvun alussa alkaneen idän ja lännen huipentuma ja osaltaan edesauttoi kylmän sodan verraten rauhanomaista päättymistä 1990-luvun alussa.

Venäjän viimeisen reilun vuoden aikaiset toimet Ukrainassa ovat kaikkinensa tuomittavia ja EU:n talouspakotteet ja muut vastatoimet ovat olleet ymmärrettäviä, mutta samaan aikaan on tärkeätä, että keskusteluyhteyttä Suomen linjan mukaisesti yritetään pitää yllä. Tästä oli kyse Helsingissä myös kesällä 1975. Tätä taustaa vasten uuden ulkoministeri Timo Soinin (ps.) Venäjän delegaation kokouksesta pois jättäytymiseen johtanutta toimintaa tapauksessa ei voi pitää kovin onnistuneena ulkoministeriuran avauksena.

Matkustuskiellon johdosta ei olisi välttämätöntä kieltää sen alaisia henkilöitä osallistumasta kansainvälisten järjestön kuten Etyjin kokouksiin. Hyvä esimerkki tästä on, että Yhdysvallat on päästänyt välien ollessa erittäin tiukoilla vuosikymmenten saatossa sen kanssa vastakkainasettelussa olevien maiden edustajat osallistumaan YK:n kokouksiin New Yorkissa. Se, että idän ja lännen välillä keskusteluyhteyden rakentamiseen koko Ukrainan kriisin ajan pyrkinyt Suomi nyt tässä asiassa lähti Timo Soinin johdolla toimimaan tiukemman mahdollisen linjan mukaan, ei varmasti helpota mahdollisuuksiamme toimia konfliktisissa jatkossa rauhanvälittäjänä.

Se, että Neuvostoliiton seuraajavaltion Venäjän delegaatio on poissa ETYK:n 40-vuotismuistokokouksesta saa pohtimaan, että mikä on tämän kokouksen funktio nyt. Samaan kokouspöytään pitää voida nykymaailmassakin istua niidenkin kanssa, joiden kanssa on asioista alkuun erimieltä. Muuten Euroopassa ollaan todella vaarallisen kehityksen tiellä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Matias Härkönen

Päätös tehtiin ulkopoliittisessa johdossa yhdessä presidentin kanssa. Minusta oli vain hyvä, että kuunneltiin myös muita Eu-maita koska henkilöt olivat matkustuskiellossa EU:ssa. Ei Suomi olisi yksin voinut tuollaista päätöstä tehdä. Tai olisi, mutta ei olisi ollut kovin fiksua.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Ei ole toimittu Timo Soinin johdolla vaan valtiojohdon johdolla, eikä ole toimittu tiukimman (korjaus) mahdollisen linjan mukaan.

Venäjän poisjäänti johtuu todellisuudessa siitä, että kokous tuomitsee sen toimet Krimillä ja Ukrainassa , kuten ETYKin perusperiaatteiden mukaan aiheellista ja välttämätöntä on.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Niin sympaattista kuin onkin, että joku demari saa silloin tällöin sanotuksi jostakin hallituksen toimesta edes jotakin, tämä on nyt kyllä jonkinlainen harhalaukaus.

YK:n kokouksiin pääsevät New Yorkiin nekin, jotka eivät muuten saisi USA:n viisumia, koska YK:n päämaja sijaitsee New Yorkissa. ETYJ:n päämaja sijaitsee Wienissä. Helsingin kokouksen 40-vuotisjuhla on sinänsä järkevää pitää Helsingissä, mutta ei ETYJ:llä Suomessa omia diplomaattisia tiloja ole. Helsinki on yksi monista EU:n kaupungeista, eikä pakotelistan henkilöillä ole unioniin asiaa.

Järjestelymoka on ETYJ:n ja provokaatio Venäjän. EU ja Suomi ovat se "väärä syli", johon asia yritetään kaataa.

Kun demarit seuraavan kerran saavat mahdollisuuden presidentin tai ulkoministerinkään virkaan, Tuomioja ja Heinäluoma ovat rollaattorivaiheessa, joten kaikki kunnia heidän uhrautumiselleen oppositioärhäkkyyden ylläpitämiseksi, mutta nuoremmat voisivat ottaa tämän asian rauhallisemmin.

40 vuotta sitten oli Länsi- ja Itä-Eurooppa ja niiden välissä Suomi. Nyt on Euroopan unioni ja Venäjä ja niiden välissä Valko-Venäjä ja Ukraina. Fakta mikä fakta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ja mitä tämä on olevinaan: "...ei varmasti helpota mahdollisuuksiamme toimia konfliktisissa (sic) jatkossa rauhanvälittäjänä."

Missä konfliktissa? EU:n ja kenenkään muun välillä Suomi ei tietenkään voi toimia, koska Suomi ei ole EU:n ja kenenkään muun välissä. Ja miksi helkkarissa juuri Suomen pitäisi pyrkiä välittämään esimerkiksi Venäjän ja Ukrainan konfliktissa tai Etelä-Sudanin sodassa? Yksityisille Nobelin rauhanpalkinnon tavoittelijoille sellainen tietenkin suotakoon.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Hyvää Yhdysvaltain syntymäpäivää kaikille, mutta erityisesti Eero Heinäluomalle. Itse olen pari kuukautta vanhempi. Eeroa siis, ei Yhdysvaltoja.

Toimituksen poiminnat