Ville Jalovaara Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu kommentoi ajankohtaisia poliittisia ja yhteiskunnallisia tapahtumia

Taantumasta selvitään vain koulutukseen panostamalla

Eduskuntavaalit käytiin koulutusvaalien hengessä. Kouluilla, oppilaitoksilla ja yliopistoilla ei ollut muuta kuin ystäviä vaalikeskustelujen aikana. Hallitusohjelman julkaisemisen jälkeen todellisuus näyttää hyvin toisenlaiselta. Keskiviikkona kerrottiin, että Juha Sipilän (kesk.) hallitus aikoo leikata opetuksesta, tieteestä ja koulutuksesta 541 miljoonaa euroa. Näitä leikkauksia ei digitalisaatioon panostamalla kompensoida, varsinkin, kun nytkään monessa kaupungissa ole riittävästi varoja edes ajanmukaisten tietokoneiden hankkimiseen kaikkiin kouluihin.

Helsingin yliopistolla on arvioitu, että hallitusohjelma merkitsee seuraavaan viiden vuoden aikana yliopistolle 83 miljoonan euron menetystä ja jopa satojen työntekijöiden irtisanomisia. Samaan aikaan yliopistolta vaaditaan kolmatta lukukautta, parempaa tulosta ja innovaatioita, jotka nostaisivat Suomen taantumasta.  Katseet korkeakoulujemme aseman turvaamisessa kääntyvät erityisesti niihin kymmeneen hallituspuolueen kansanedustajaan ja kahteen Sipilän hallituksen ministeriin, jotka liittyivät ennen vaaleja ”yliopistopuolueen” jäseniksi. Tässä yhteydessä he myös lupasivat turvata yliopistojen toimintaedellytykset ja samalla vakuuttivat äänestäjille että leikkausten aika korkeakouluista on nyt ohi.

”Suomen ylpeyden aihe on ollut, että jokaisella suomalaisella on mahdollisuus kouluttautumalla rakentaa elämäänsä. Siksi Suomi on kohonnut Pisa- ja muidenkin kouluvertailujen kärkisijoille. Jopa 1990-luvun lamasta selvittiin koulutukseen ja tutkimukseen panostamalla, vaikka lähes kaikesta muusta jouduttiin säästämään.” Näin viisasti totesi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen blogissaan viime joulukuussa. Tuoreen metsätalous- sekä ympäristöministerin sanoihin on helppo tänään yhtyä ja toivoa, että keskusta muista oppositiopuheensa myös hallitusvastuussa.  Ilman koulutukseen ja tutkimukseen panostamista Suomi ei tule selviämään nykyisestä taantumasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Tarjoat lääkkeeksi koulutuksen ja tutkimuksen lisäämistä. Tätä lääkettähän on nautittu jo iät ja ajat. Kerroppa onko tauti ollut paranemaan päin, kannaattako lisätä lääkkeen ottoa.

Käyttäjän villejalovaara kuva
Ville Jalovaara

Pienellä kansakunnalla ei ole muuta kilpailuvalttia pärjätä globaalissa maailmassa, kun olla osaamisessa ja tieteessä huipulla.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Rasittavaa ja alistavaa sanastoa.

Mikä merkitys sisältyy sanaan "koulutus". Koulutuksella on koulittava kohde ja ulkopuolinen koulija. Vallitsee isäntä ja renki -asetelma. On jokin ulkopuolinen maailma, johon koulutetaan ja johon pitäisi kouluttautua. Tämä on passiivin maailma, alistava muoto.

Koulutuksen sijasta pitäisi puhua keksimisen, oppimisen, tietämisen, tieteen ja taiteen vapaasta olotilasta, kukoistuksesta. 'Anarkistinen' maailma on parempi kuin koulutuksen maailma.

Ihmistä ei pidä kouluttaa työelämään. Se on maailman pysäyttämistä. Mieluummin pitää 'kouluttaa' työelämästä ulos.

Tämä ei ole puolustuspuhe koulutusrahojen leikkaamiselle. Tämä on toive ja ehdotus koulutuspuheen ja koulutustoiminnan sisällölliseksi nurinkäännöksi.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Tuota toteamusta on moni muukin toistanut. Mutta fraaseilla ei ole mitään merkitystä jos ei tarkemmin kerrota mitä pitäisi tehdä.
Et vastannut kysymykseeni, onko lääke vaikuttanut parantavasti!

Petteri Hiienkoski

Eikös opetuksella ja koulutuksella noustu 1990-luvun lamasta. Nokia ja it-buumi ovat tunnettuja esimerkkejä koulutukseen ja tuotekehittelyyn satsaamisen hedelmistä.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Eikö Nokian nousun avain ollut että valtio tilasi yhtiöltä moderneja tuotteita? Eli jos poliitikot tilaavat vaikka atomipommin niin tekniikan miehet tekevät sen.

Toimituksen poiminnat