Ville Jalovaara Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu kommentoi ajankohtaisia poliittisia ja yhteiskunnallisia tapahtumia

Eduskuntavaalit - Day After

Vaalien jälkeinen aamu ei valjennut niin kirkkaana, kun moni meistä SDP:n ehdokkaista ja aktiivisesti vaalityöhön osallistuneista olisi toivonut.   Ehdokkaana on itse vilpittömän kiitollinen jokaiselle joka on käynyt kirjoittamassa oman numeron äänestyslippuun. Kyse on aina suuresta luottamuksen osoituksesta. Kokonaisuutena, SDP:n tulos oli historiallisen heikko, eikä sitä voi vaalien jälkeisenä päivänä juuri voi selittelemällä paremmaksi muuttaa.  Toisaalta näyttää olevan sekä historiallinen että yleiseurooppalainen trendi, että taloudellisesti vaikeana aikana hallitusvastuun kantaminen kuluttaa siellä mukana olevien puolueiden kannatusta puoluekantaan katsomatta.

Hallitusneuvotteluihin tietenkin demareissa lähdetään, mutta oman näkemykseni mukaan, ja olen myös SDP:n hallitukseen osallistumisesta viime kädessä päättävän puoluevaltuuston jäsen, kynnys lähteä oppositioon näillä luvuilla ei tarvitse olla kovin korkea, jos hallitusneuvotteluissa ei saada mukaan hallitusohjelmaan puolueen keskeisiä tavoitteita. Vaaleissa saatu kannatus myös osaltaan velvoittaa paremmin menestyneitä tarttumaan vastuuseen ja lunastamaan niitä lupauksia, jolla kannatusta on saatu.  

Vaaliehdokkaan näkökulmasta takana on toisaalta mielenkiintoinen, mutta toisaalta hyvin intensiivinen puolivuotinen ajanjakso. Varsinkin vaalityön viimeisten vauhtiviikkojen aikana ehti pohtimaan myös nykyisen vaalijärjestelmämme hyviä ja huonoja puolia. Helsingin Sanomien päätoimittaja Kaius Niemi pohti pari viikkoa sitten Suomeen Ruotsin mallin mukaista listavaalia. Niemen ehdotus on mielestäni vähintäänkin harkinnan arvoinen.

Nykyinen vaalijärjestelmämme on varsin henkilökeskeinen, vaikka taas poliittisessa vallankäytössä puolueilla on keskeinen osa. Se, kuinka paljon ehdokkaalla on politiikan ulkopuolista mediatunnettavuutta ja varoja vaalikampanjaan saattaa vaikuttaa siihen kenellä on mahdollista tulla valituksi kansanedustajaksi. Näin varsinkin, kun vaalirahoituslaissa ei ole määritelty kampanjalle kohtuullista kulukattoa. Listavaali voisi tuoda myös tarpeellista piristystä jäsenkadosta kärsivien poliittisten puolueidemme toimintaan, joissa ainakin meillä Helsingissä demareissa ehdokkaat jo nyt valitaan jäsenäänestyksen kautta. Listavaalin heikkoutena on pidetty sitä, että se lisäisi politikkaan puoluekeskeisyyttä. Useat näkökohdat kuitenkin tukevat sitä, että listavaalien sopivuudesta Suomeen perusteellisesti keskusteltaisiin nyt käytyjen eduskuntavaalien jälkeen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Jukka Laine

Onko osaa demarien tuloksella puheenjohtavaaleissa ja uuden puheenjohtajan tavassa tehdä hallitustyötä omia ratkaisuita tehden. Entä vaaliohjelmassa, jossa painotettiin vientiteollisuuden roolia, vaikka kotimarkkinat ovat romahtaneet osin hallituksen epäonnistuneen veropolitiikan.

Ylipäätään miten voidaan puhua työntekijöiden edun ajamisesta, kun sadan euron palkankorotus 2700:sta 2800:n jättää käteen 41 euroa ja työpaikat katoavat Suomesta vauhdilla, osin työmarkkinoiden sääntelyn ja työntekijöiden ''edun'' ajamisen takia. Yhtä uskottavaa kuin vasemmistoliiton poliittinen vaihtoehto, velkaelvytys. Kaikki tietävät ettei Suomi saa lainaa enää montaa hetkeä nykyisillä koroilla. Velkaelvytys ei ole synnyttänyt työpaikkoja, vaan ollut ns. syömävelkaa eli vanhan toimimattoman talouden tukemista. Jokainen tietää työpaikallaan ''änkyrän'' ja tunnistaa sellaisen myös televiovaalitentissä.

Demareilla on tekemistä, että kannatus säilyisi jollain vaalimuodolla. Kun puolue vaihtoi pois uudistuksia ajaneen puheenjohtajansakin.

Käyttäjän amgs kuva

Kävelit viime viikolla Helsingin ydinkeskustassa. lmeisesti olit jossain vaalitapahtumassa. Ehkä seuraavalla kerralla pääset. Minusta siuntiolainen Kristian Parviainen tiivisti aika osuvasti tässä: http://parviainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/193679-...

Elijas Bijur

Minusta listavaalit olisivat perempi ratkaisu. En vaan pidä nykyiestä ylettömästi henkilömainonnasta. Se on eräänlaista saastetta sekin.

Arvosta Kaius Nimen ajatuksia, hän on fiksumpi kuin meistä moni uskookaan.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Niin nii, mutta kun sittenhän pitäisi aina vaalien alla puhua politiikkaa. ;)

Henry

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Listavaali heikentäisi rajusti demokratiaa, samoin kuin blokkijärjestelmä. Ei ihme että SDP niitä siis kannattaa.

Osuvin tiivistys SDP:n ongelmasta tuli tuolla: http://www.hs.fi/politiikka/a1429502678524

Mitä odottaa puolueelta jonka kannatus nuorison parissa on pienempi kuin mm. piraattipuolueella?

ulf fallenius

Jos demarit menee hallitukseen mitä minä toivon niin rökäletappio seuraa siitä seuraavissa vaaleissa sanoisin että häviävät pois maailmankartalta.

Toimituksen poiminnat