Ville Jalovaara Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu kommentoi ajankohtaisia poliittisia ja yhteiskunnallisia tapahtumia

Jäähyväiset metropolille?

Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikon eilinen ilmoitus, että kokoomus aikoo hallituksessa kaataa metropolihallinnon, ei yllättänyt, mutta oli vakava takaisku pääkaupunkiseudun kuntien yhteistyön kehittämiselle. Toivottaa on, että kun hallituspuolueiden puheenjohtajat kokoontuvat pääministeri Alexander Stubbin johdolla keskustelemaan asiasta, metropolin tulevaisuutta voitaisiin vielä kertaalleen harkita.

Esitysluonnoksen mukaan metropoli muodostuisi Helsingin seudun 14 kunnasta. Porvoo ja Lohja pääsisivät halutessaan mukaan. Uusi hallinto vastaisi maankäytöstä, asumisesta ja liikenteestä. HSL-kuntayhtymän tehtävät siirtyisivät metropolihallinnolle. Metropolihallinnolle tulisi demokraattisesti valittu metropolivaltuusto ja rahoitus tulisi alueen kunnilta.

Kokoomus on arvostellut metropolihallintoa byrokratiaa lisääväksi ”hallintohimmeliksi”, jolla on liian vähän valtaa päättää asioista ylikunnallisesti pääkaupunkiseudulla. Kritiikki osuu siinä mielessä omaan nilkkaan, että kokoomus on vastustanut vahvaa metropolihallintoa. Vaihtoehdoksi metropolihallinnolle kokoomus on tarjonnut pääkaupunkiseudun keskeiset kunnat yhteen liittävää metropolikaupunkia. Tämä mallia ei ole realistinen, koska muun muassa kokoomusjohtoinen Espoo vastustaa hanketta. Helsingin kokoomuksen takaportiksi tarjoama Espoon valtuuston ja samalla heidän espoolaisten puoluetovereiden kielteisen kuntaliitoskannan ohittava kansanäänestys ei ole realistinen vaihtoehto.   

Me pääkaupunkiseudun poliittiset vaikuttajat olemme istuneet viime vuosina lukemattomia tunteja kokoussaleissa kuuntelemassa erinäisiä hallinto- ja kuntajako selvityksiä. Lopputulos paljosta puheesta näyttää nyt kokoomuksen eilen ottaman kannan mukaan olevan, se, että ei tule uutta pääkaupunkiseudun yhteistyötä parantavaa hallintoa, eikä myöskään kuntaliitoksia. Pääkaupunkiseudun yhteistyön kehittäminen siis pysähtyy ainakin vuoteen 2021, jolloin kuntavaalien yhteydessä olisi seuraava mahdollisuus tehdä merkittävämpi hallintouudistus. Voidaan kysyä, että ovatko kaikki yhteistyön jarruttajat nyt tyytyväisiä, kun mitään ei tapahdu ainakaan kuuteen vuoteen?

SDP on yli kuntarajojen ajanut metropolihallinnon kehittämistä, koska näemme, että se olisi askel eteenpäin kohti parempaa yhteistyötä maankäytössä, asumisessa ja liikenteessä Suomen elinkeinoelämän kannalta keskeisellä alueella. Kunnallispolitiikassa ihmisille on tärkeätä arkea lähellä olevat kysymykset ja hallintomalli on helppo leimata tarpeettomaksi ”himmeliksi” joka voidaan kevyesti heittää monen vuoden valmistelun jälkeen roskakoriin. Se, että kuntien välinen yhteistyö alueellamme ei parane, näkyy kyllä myös ihmisten arjessa ennen kaikkea siinä, että asumisen hintaa ei saada alennettua ja liikenneyhteyksien kehittäminen hidastuu.

Väistämättä tässä alkaa uskoa, että politiikka todellakin on kokoomuksen vaalislogania lainaten ainakin osittain ”rikki”, kun päätöksenteko jumittaa näin merkittävässä asiassa. Näinä päivinä olisi hyvä mahdollisuus purkaa viimeisiä juoksuhautoja pääkaupunkiseudun kuntarajoilta ja on toivottaa, että pääministeri Stubb osoittaa kesällä lupaamaansa johtajuutta ja vie hanketta eteenpäin siten, kun hallituksessa on jo aiemmin yhdessä sovittu. Jos hallintomalli ei ole nyt täydellinen, sitä on mahdollisuus myöhemmin korjata.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kokoomus haluaa varmaan pitää kiinni monista korkeista virkapaikoistaan ja virkamiesarmeijastaan useamman kaupungin hallinnossa.

Markku Laaksonen

Miksi, mitä se auttaisi?

Maa tarvitsee ehdottomasti vetovoimainen keskuksen, joka vetää muita mukaansa, ei takahikiöistä ole maan vetureiksi.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Vastikään SDP:hen liittyneenä katson kyllä myös, että tämä nyt hylätty 14-16 kunnan metropolihallintomalli on liian iso ja monimutkainen ja ns. levinnyt käsiin. Miksi esimerkiksi metropolihallintomalliin halutaan repiä mukaan kaikki Keski-Uudenmaan maalaiskuntien haja-asutusalueetkin? SDP:n ei kannattaisi ottaa tätä vastaan tappiomielialalla, vaan nyt olisi peiliin katsomisen paikka ja metropolihallinnon ottaminen takaisin pöydälle korjattavaksi.

Selkeä fokus pitää olla siinä, mitä metropolihallintouudistuksella tavoitellaan ja mitkä ovat niitä nykytilanteen ongelmia, joita pitäisi kiireellisimmin korjata. Hallinnon tahallista paisuttamista on kansan keskuudessa aina vaikea hyväksyä, erityisen vältettävää se on nyt kun valtiontalous on ollut vuosikausia reippaasti alijäämäinen.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Samaa mieltä. Ehdotettu hallintomalli todellakin on sekava ja mitä ilmeisimmin byrokraattinen ja kallis. On viisaampaa katsoa, saadaanko siitä Sotesta jotakin aikaiseksi ja lähteä sitten suunnittelemaan uudelleen. Meillä on valitettavasti harrastettu aivan liikaa näitä hallinnollisia laatikkoleikkejä joiden tuloksena on kierros kierrokselta monimutkaisempia ja sekavampia viritelmiä. Tällä kertaa osviitaksi tulee ottaa selkeys ja yksinkertaisuus niin tavoitteiden kuin rakenteidenkin osalta. Jonkinlainen nyrkkisääntö voisi olla, että uuden organisaation saa perustaa vain jos sen tuloksena poistetaan vähintään kaksi vanhaa.

Paavo Kervinen

Uli uli :)

Luojan kiitos tämä byrokratiasuojatyöpaikkalinnake kuopattiin.

Toimituksen poiminnat