Ville Jalovaara Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu kommentoi ajankohtaisia poliittisia ja yhteiskunnallisia tapahtumia

Onko Suomella opittavaa Ruotsin tavasta ratkoa hallitusongelmia?

Ruotsalaiset tekivät sen taas, eli yllättivät muun maailman kyvyllään löytää ”diskuteeraamalla” ulospääsy vaikeasta poliittisesta tilanteesta. Ruotsin ennenaikaisten vaalien peruminen sekä hallituksen ja oppositiopuolueista osan budjettisopimuksen löytyminen kertoo, että joskus politiikassa panokset on nostettava äärimmäisen koviksi, jotta voidaan löytää ratkaisu, jolla päästään eteenpäin.

Ruotsin sopu toiselta puolen lisää uskoa pohjoismaiseen neuvotteluihin ja konsensuksen hakemiseen perustuvaan yhteiskunnalliseen kulttuuriin, jotta meillä Suomessa on viimeaikoina jopa pääministerin taholta kriittisesti arvoitu. Toisaalta Ruotsin hallituskriisi antaa esimerkin siitä, että jos päätöksentekokykyistä hallitusta ei saada aikaiseksi, kynnys ennenaikaisiin vaaleihin ei pidä olla liian korkea.

Meillä Suomessa ennenaikaisista vaaleista on puhuttu useaan otteeseen tämän vaalikauden aikana. Ensimmäisen kerran uusia vaaleja pohdittiin sen jälkeen, kun toimintakykyisen hallituksen muodostaminen kesällä 2011 osoittautui hyvin haasteelliseksi, koska vaalit selkein luvuin voittaneen puolueen Eurooppa-politikkaa koskevat kynnyskysymykset estivät sen mukaan tulon hallitukseen. Jyrki Kataisen hallitus muodostettiin kuuden ideologiselta taustaan varsin erilaisen puolueen varaan ja sittemmin matkasta on erinäisten kynnyskysymysten myötä poistunut vielä kaksi puoluetta. Monia merkittäviä asioita on saatu edistettyä, mutta yleisesti tunnettu tosiasia on se, että niin Jyrki Kataisen kuin Alexander Stubbin hallitusten taival ei ole ollut helppo. Taustalla tietenkin vaikuttaa koko Euroopan yleinen taloudellinen ja myös poliittinen epävakaus.

Pidän tärkeänä sitä, että erilaisista ideologisista taustoista tulevat puolueet ovat Suomessa valmiita yhteistyöhön, enkä usko, että meille suoraan sopii Ruotsin mallin mukainen puolueblogijärjestelmä. Koska Suomea ei todennäköisesti voi ensi kesänä yksi puolue johtaa, pääkeskustelu nyt kuljettaessa kohti huhtikuun vaaleja, tulisi olla siinä, että kuka ja millä ehdoilla puolueet ovat valmiita tekemään yhteistyötä toisten kanssa. Suomen nykyiset haasteet ovat sitä loukkaa, että sivustaseuraajaan rooliin ei yhdelläkään vakavasti otettavalla poliittisella puolueella pitäisi olla ensi vaalikaudella varaa etukäteen lähteä. Kansalaisilla on äänestyspäätöksiä tehdessään oltava selkeä käsitys puolueiden mahdollisista kynnyskysymyksistä sekä siitä kenen kanssa ne ovat valmiit samaan hallituksenpöytään istumaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

"Kansalaisilla on äänestyspäätöksiä tehdessään oltava selkeä käsitys puolueiden mahdollisista kynnyskysymyksistä sekä siitä kenen kanssa ne ovat valmiit samaan hallituksenpöytään istumaan."

Tämähän on selvää pässinlihaa. Demarit viime vaaleissa vastustivat Eurotukia jne. Mutta kuinka kävikään ?

Puolueiden tulee pysyä myös lupauksisssaan.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

"Kansalaisilla on äänestyspäätöksiä tehdessään oltava selkeä käsitys puolueiden mahdollisista kynnyskysymyksistä sekä siitä kenen kanssa ne ovat valmiit samaan hallituksenpöytään istumaan."

Viime vaaleissa demarit olivat pienen ihmisen asialla ja lupailivat eläkeläisille aseman parantamista. Eläkkeellä oleville säätivät raippaveron ja hyväksyvät tuleville eläkeläisille perustuslain suojaa nauttivan eläketason heikennyksen.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Taisi Ruotsissa tulla pupu housuihin, vaalien jälkeisten galluppien mukaan Ruotsi demokraatit olisiva edelleen vaaankielenä jopa entisestään vahvempina.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Ruotsissa porvarit meni vasemmiston hallitukseen vaikkeivat saaneet ministerinpaikkojakaan. Suomessa sentäs kokoomus antoi nimellisesti ministeripostit näille "stand by" puolueille.
Näin se toimii demokratia.
Näinhän ne toimii työpaikkakiusaajatkin jotka liittoutuvat jotain vastaan vaikka vääränväristen sukkahousujen takia.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Ruotsalaiset tekivät sen taas, eli yllättivät muun maailman kyvyllään löytää ”diskuteeraamalla” ulospääsy vaikeasta poliittisesta tilanteesta".

Eiköhän tuo ollut pikemminkin niin sanottu nahkapäätös. Hallitus kieltäytyi ensi neuvottelemasta, ajoi itsensä umpikujaan ja määräsi uudet vaalit. Kun gallupit näyttivat selvää tappiota, sitä neuvotteluhaluakin alkoi löytyä, kun äänestäjien mielipiteet alkoivat näyttää opposition ehtoja vaarallisemmilta. Voisihan tämän tietysti muotoilla niinkin, että äänestäjän pelko on viisauden alku.

Käyttäjän IlpoSuominen kuva
Ilpo Suominen

Ruotsin kokoomuslaiset eivät oikein tunnu tykkäävän tästä joulukuun kihlauksesta:

https://sv-se.facebook.com/moderaterna/posts/10152...

Eivätkä kaikki demaritkaan:

https://www.facebook.com/socialdemokraterna/posts/...

Toimituksen poiminnat