Ville Jalovaara Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu kommentoi ajankohtaisia poliittisia ja yhteiskunnallisia tapahtumia

Onko anteeksipyynnöille vielä tilaa maailmanpolitiikassa?

  • Warschauer Kniefallsen muistomerkki Willy Brantin puistossa Varsovassa joulukuussa 2013.
    Warschauer Kniefallsen muistomerkki Willy Brantin puistossa Varsovassa joulukuussa 2013.
  • Varsovan gheton muistomerkki joukukuussa 2013.
    Varsovan gheton muistomerkki joukukuussa 2013.

Suurvaltapolitiikassa anteeksipyyntäminen on harvinainen ele. Yksi tunnetuimpia esimerkkejä poliittisesta anteeksipyyntämisestä nähtiin neljäkymmentä neljä vuotta sitten Puolassa. Vieraillessaan joulukuussa 1970 Varsovassa Saksan silloinen liittokansleri Willy Brandt polvistui yllättäen Varsovan gheton muistomerkillä ja näin esitti Saksan hallituksen puolesta puolalaisille anteeksipyynnön heidän toisen maailmansodan aikana kokemien kärsisimysten johdosta.

Liittokanslerin polvistuminen gheton muistomerkille sai aikanaan Saksassa kahtalaisen vastaanoton. Mielipidemittauksissa noin puolet piti sitä perusteltuna ja toinen puolisko liioiteltuna eleenä. Kansainvälisesti ”Warschauer Kniefallse” oli merkittävä askel Saksan ja sen hyökkäyssodasta kärsineiden Itä-Euroopan maiden sovinnon tiellä. Muistellessaan tapahtumaa myöhemmin Brandt totesi, että "Unter der Last der jüngsten Geschichte tat ich, was Menschen tun, wenn die Worte versagen. So gedachte ich Millionen Ermordeter.” ”Historian painon alla, tein mitä ihmiset tekevät, kun sanat loppuvat. Tällä tavoin muistin miljoonia surmattuja ihmisiä.”

Myöntäessään avoimesti toisen maailmansodan aikaiset hirmuteot ja pyytäessään niitä anteeksi Saksa on valinnut toisen tien kuin toinen viime maailmansodan johtava akseli-valta Japani, jonka välejä naapurimaihin edelleen rasittaa sodan aikaiset hirmuteot ja haluttomuus varauksetta myöntää ne ja pahoitella niitä.

Ylipäätänsä maiden välisissä suhteissa valitettavan harva valtiojohtaja on Willy Brandtin tavoin ollut valmis myöntämään ja avoimesti pahoittelemaan maansa aikaisempia vääriä tekoja. Voidaan kuitenkin kysyä, että olisiko sovinnon ja omien menneisyyden virheiden myöntämisen tielle lähteämisellä sittenkin enemmän tilaa myös nykyisessä maailmanpolitikassa sen sijaan, että on aina loppuun asti pyrittävä seisomaan oman linjan takana seurauksista riippumatta?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Putin tuskin pyytää mitään anteeksi.
Niin että jos Jalovaara avautuisi?
SDP on syyllistynyt moniin pahoihin tekoihin olemassaolonsa aikaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Brandtin teko oli tietenkin ihailtava. Samalla on muistettava, että hän itse oli maanpaossa sodan ajan. Enpä usko, että kristillisdemokraateista olisi ollut anteeksi pyytämään. Kenelle puolanjuutalaiset olisivat antaneet anteeksi?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Häviäjä pyytää aina anteeksi. Näin se maailmanhistoriassa on aina ollut.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Willy Brandt voitti sodan. Hänellä oli varaa pyytää anteeksi, vaikkei ollut syytäkään.

Toimituksen poiminnat