Ville Jalovaara Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu kommentoi ajankohtaisia poliittisia ja yhteiskunnallisia tapahtumia

Kun Suomessa oli 63 000 työtöntä, Kekkonen julisti ”hätätilan”

Viime viikkojen aikana tietoisuus Suomen talouden suurista vaikeuksista on lisääntynyt.  Katse on kääntynyt Euroopasta ja muiden maiden ongelmien osoittelusta omalle kotiovelle. Viennistä riippuvainen Suomi elää seitsemättä niukkaa vuotta. Normaaliin kasvun verrattuna kansantuotteesta on kadonnut kymmeniä miljardeja ja verotuloistakin kymmenen miljardia. Kesäkuun lopussa työvoimatoimistoissa oli hieman yli 300 000 työtöntä työnhakijaa. Määrä oli lähes 43 000 suurempi kuin vuotta aikaisemmin. Tietoja YT-neuvotteluista tulee nyt melkein päivittäin. Erityisen huolestuttavaa on, että nuoria alle 25-vuotiaita työttömiä on lähes 45 000.

Havahtuminen tilanteen vakavuuteen on ollut nähtävissä elokuun aikana niin hallituksen, opposition, median kuin työmarkkinajärjestöjen puolella ja voisiko sano myös meidän kansalaisten parissa. Voidaan tietysti kysyä, että miksi tässä laajuudessa vasta nyt vai eikö varoituksen tuojia ole haluttu aiemmin riittävästi kuunnella. Tuntuu, että Suomessa tarvitaan tietynlainen kriisitunnelma, että kokonaisuutta voidaan alkaa yhdessä tarkastelemaan oman intressiryhmän etuja pidemmälle.

Historian parissa päivätyötäni tekevänä viime viikoista on palautunut mieleen syksy 1975, kun presidentti Urho Kekkonen ”runnasi” kokoon ”kansallisen hätätilan hallituksen”, kun Suomessa oli 63 000 työtöntä ja taloudessa takana pidempään jatkunut laskusuhdanne.   Myös tuolloin kansainvälisen talouden vaikeuksilla oli ollut seurannaisvaaituksensa Suomessa.

Suomen sisä- kuin ulkopoliittinen tilannekin oli tietenkin 1970-luvun puolivälissä kovin erilainen nykyiseen verrattuna. Presidentillä oli laajemmat valta-oikeudet ja pyrkimystä käyttää niitä vähintäänkin lain sallimien valta-oikeuksien rajoissa. Parlamentarismi eli eräänlaisessa jatkuvassa kriisissä ja hallitukset olivat usein lyhytaikaisia. Presidentti oli hajottanut eduskunta toistaiseksi viimeisen kerran keväällä 1975.

Urho Kekkosen aikaan ei ole paluuta, mutta tietynlainen ”hätätila” tunnelma saattaa olla nyt perusteltu omaksua noista ajoista täksi syksyksi, että kaikki yhteiskunnassa vastuunalaiset tahot pystyvät toimimaan sen eteen, että Suomen talous voidaan kääntää nousuun ja työttömyys laskuun.

Sen ohella, että pitää tehdä ratkaisuja talouden nostamiseksi, on huolehdittava, että yhteiskunnan turvaverkot pysyvät vahvoina auttamaan työttömäksi jääneitä. Tietoisuus siitä, että yhteiskunnan tukeen voi varmuudella vaikeassa tilanteessa luottaa pitää yllä tulevaisuuden uskoa ja kannustaa työnhakuun. Kriisitunnelma ei saa nyt lamauttaa Suomea, vaan toivottavasti rohkaisee yhdessä etsimään sellaisia ratkaisuja, että maan myönteinen tulevaisuus voidaan turvata jatkossakin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (52 kommenttia)

Jorma Ukkonen

Opetetaanko teologisessa tiedekunnassa nykyään jo tekopyhyyttäkin.?

Sitä Urpilaisen ulostulot nimenomaan ovat, hän on ollut ihan aikuisten oikeasti 2 vuotta hallituksessa valtionvarainministerinä..

Käyttäjän villejalovaara kuva
Ville Jalovaara

Ei tietääkseni opeteta. Poliittista vastakkainasettelua enemmän olen nyt vaan kiinnostunut siitä, että miten suomalaisilla saadaan työpaikkoja. Olen muutamaan kertaan ollut itsekin jaksoja työttömänä ja ei ole kovin miellyttäviä kokemuksia ollut...

Arre Kougappi

Ai miten saadaan työpaikkoja, mutta miksi vasta nyt on herätty.

Vaikuttaa nämä lomien jälkeen tulleet ulostulot jo naurettavilta, vaikka blogi onkin hyvin kirjoitettu, mutta vähintään pari vuotta myöhässä.

Vielä muutama kuukausi sitten kaikki oli hyvin, korot oli alhaalla ja 95 % kansasta tyytyväisiä, näin Jungner pokkana hehkutti some:ssa.

Sdp on omalla politiikalla määrätietoisesti tuhonnut suomalaista työtä, tästä ei ole epäselvyyttä.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Se onkin kova kysymys. Itse olen monta kertaa pyytänyt osoittamaan yhdenkin demarin, jolla on ensimmäinenkin konkreettinen ajatus, kuinka maahan saadaan vähänkin aidosti tuottavia työpaikoja lisää.

Tähän mennessä kysymyksen esittäminen on ollut tuuleen huutamista.

Juhani Kahela

Työpaikkojen saanti on erittäin helppoa, jos tahtoa löytyy. Työttömyyskorvaukset sen maksettavaksi, joka työttömyyden aiheuttaa. Ay-liike. Näin säästetyt verovarat palkkaverotuksen alennuksiin. Lisäksi sisäinen devalvaatio. Julkisen sektorin palkkoja alennetaan 10 prosenttia ja yksityisen 5 prosenttia. Veron alennusten vaikutuksesta ostovoima kasvaa ja kulutuskysyntä kasvaa ja se lisää työpaikkoja. Palkka-alennus luo myös kilpailukykyä ja sitä kautta uusia työpaikkoja. Minimipalkkalaki aikaan ja työehtosopimusten yleissitovuus romukoppaan. Irtisanomisajat lyhyemmiksi ja yt- laki romukoppaan, niin yritykset uskaltavat palkata. Nämä lääkkeet eivät sovi ay-mafian poliittiselle siivelle, SDP:lle. Jonkun vuoden kuluttua IMF tulee määräämään samat lääkkeet.

Rakennusalan pelastus löytyy vuodelta 1953. Uusille rakenettaville asunnoille myönnetään 10 vuodeksi verovapaus kuten silloin. Ei käy sanoo SDP. Joku voi rikastua. SDP:n poliittinen oppihan on kurjuutta kakiille.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #41

"Julkisen sektorin palkkoja alennetaan 10 prosenttia ja yksityisen 5 prosenttia. Veron alennusten vaikutuksesta ostovoima kasvaa ja kulutuskysyntä kasvaa ja se lisää työpaikkoja."

Melko hurjasta veronalennuksesta puhutaan, jos sen täytyisi paikata nuo palkanalennukset. Julkisella sektorilla työskentelee noin 25% palkansaajista(vuoden 2014 luku), ja kaikkien palkansaajien keskiansio on noin 33000€(vuoden 2013 luku). Julkisen puolet keskipalkka on hieman matalampi kuin yksityisen, mutta ei oteta sitä tässä huomioon. Mainitsemasi palkanalennukset laskisivat ihmisten tuloja yhteensä noin 4,5 miljardia. Vastaavat veronalennukset laskisivat valtion tuloja jo hieman yli 10%.

Oletettavasti vihjailemalla IMF:n talutusnuorasta haluat myös leikata velkaantumisen pois, joten se tekee toiset noin 5 miljardia valtion budjetista. Jopa täysin ilman kerrannaisvaikutuksia ehdotustesi leikkaamistarve olisi siis vähintään viidennes valtionbudjetista(kerrannaisvaikutukset huomioituna vähintään tuplat tuosta). Voisitkin siis kertoa mistä ihmeestä leikataan vajaan kymmenen miljardin säästöt valtion menoista leikkaamatta merkittävästi ostovoimaa?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Poliittista vastakkainasettelua enemmän olen nyt vaan kiinnostunut siitä, että miten suomalaisilla saadaan työpaikkoja."

Otetaan oma valuutta takaisin. Suomen valuutan ulkoisen arvon laskulla olisi ratkaiseva vaikutus työllisyyteen ja siis varsinkin vientiin.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Joo muistan kun olin Tikkakosken lentokentällä ja iso liuta virkahenkilöitä puski samaan Convairiin. No silloin oli välilasku Tampereella. Hymyssä suin kundit olivat ja jatkoivat matkaa hesaan ja minä samalla koneella turun suuntaan.

Se oli sitä aikaa se ja täytyy myöntää, että Kekkonen oli ihan aidosti huolestunut tilanteesta. Väliäkö sillä tai oikeasti on. Kyllä tämä nykyinen parlamentarismi kaipaisi ihan oikeasti monottajaa, jotta ymmärtäisi vastuunsa. Demarit mukaan lukien. Kokoomus on jo jotain muuta kuin puolue.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Demarien liirumlaarumia. Mitään ei saada aikaan, konkretia puuttuu!

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kun nyt on muotia syyttää "ulkoisia tekijöitä" erilaisista hätätiloista, tässä on aika sopivaa Jalovaaran blogin historialliseen kontekstiin istuvaa tavaraa:-)
http://suomenhistoriaa.blogspot.fi/2010/08/suomi-j...
"Varo Energia-Hukkaa..."

Tämän jälkeen kannattaa lukaista Haavikon - Keskisen - Pietiläisen kirja "Lamavuodesta 91, kriisivuoden 92 kautta katastrofivuoteen 93". Se puhuttelee jopa nykytilanteessa ihan terveellä tavalla. Lähes "rinnakkaistapaus"...

Työttömyyden sietokyky on sekä ay-liikkeen että poliittisten päättäjien joukossa selvästi kasvanut, kun meillä on nyt ns. hyvinvointivaltiossa lähimpänä omaisena viranomainen ja turvonnut julkinen sektori, jolla ei kuitenkaan ole todellista tulosvastuuta.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kukaan ei näy huomanneen, että ikätyöttömiä on paljon enempi.

Tällainen huomaamattomuus on rasismia sekin. Samaa ikärasismia, jota ei Ruotsissa ole. Eläkeikää lähestyvillä on siellä henkilökohtainen oikeus työpaikkaansa.

Kun koolla on noin monta viisasta miestä, kertokaapa

kuka on nuorisotakuun isä?

Se on Suomen historian suurinta ikärasismia, kuten olette varmaan huomanneet. UKK ei olisi koskaan alentunut eikä altistanut suomalaisia sellaiseen, oman kansan osaa koskevaan rasismiin.

Olisi tärkeätä tietää henkilö, niin voimme oikein joukolla antaa palautetta nuorisotakuun keksijälle ja pitää huolen siitä, että hänellä on takuuaika lopussa. Olettehan mukana?

Vai opetetaanko teologisessa ja poliittisessa: halveksi isääsi ja äitiäsi, valtaa heidän työpaikkansa niin menestyt ja kauan elät. Ja he köyhtyvät ja kuolevat 16 vuotta nuorempina kuin muut.

PS
Mitä puoluetta nt:n isä edustaa?
Meidän kaikkien on tärkeä tietää, mikä puolue on saanut suomalaiset uskomaan, että työ kuuluu vain alle 25/30-vuotiaille.
Tästä lähtien kulkekoon tuo puolue oikealla nimellään: Ikärasistit ja eriarvoistajat ry.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Katriinan viesti on tärkeä! Samaan aikaan, kun pääministeriä myöden kummastellaan, miksi 45-55 vuotiaat ovat jo työelämästä raakattuja, nuorisotyöttömyydestä on tehty laki, joka tarjoaa työllistämistuen. On itsestään selvää, että myös parhaassa työiässä olevien työllistymiseen tarvitaan nyt laki, joka tarjoaa tarvittaessa tuen yli neljäkymppisten työllistämiseen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"nuorisotyöttömyydestä on tehty laki, joka tarjoaa työllistämistuen."

Toimiiko? Onko käytännön hyötyä vai askartelua ja turhaa lisäkurssitusta?

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #17

Käytännössähän tuo nuorisotakuu tarkoittaa vain sitä että jokainen työtön nuori joutuu hakemaan opiskelupaikkaa jokaisessa yhteishaussa. Parhaimmat veijarit hakevat tarkoituksella niihin arvostetuimpiin ja vaikeimmin sisäänpäästäviin kouluihin etteivät vahingossakaan saa paikkaa, ja siten vain rasittavat kallista hakuprosesseihin ja nuorisotakuun valvontaa liittyvää byrokratiaa. Mitään töitä tai tulevaisuutta se ei nuorille takaa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Eikö nuorisotakuulla ole äiti? Ainakin VM Urpilaiselta kuulin asiasta ensimmäiseksi, mutta ehkä hänellä on joku kuiskaaja.
Totta on wanhemman polven syrjintäilmiö: ei edes Kokoomus, demareista puhmattakaan kuuntele Ilaskiveä ;-)
Toisaalta, kukapa ei haluaisi nuorille mahdollisuutta päästä ajoissa elämän syrjään kiinni ja nauttimaan oman työn hedelmistä.
Kai tähän nyt joku sopu voisi löytyä? Isä ja kaksi aikuista lasta samasta perheestä työttöminä ei kuulosta kovin herkulliselta startilta...

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Varsinainen ongelman ydin tyhmyys kun ei keksitä myytävää tekemistä näillä palkoilla.
Ainoa puhdas suomalainen tuote on asuntomme,seuraava on osittain ruokamme mutta teemmekö sitten enää paljon muuta itse tarvittavaa.
No onhan sitä yksi ylitse muiden monet haluavat laulaa ja siten selvittää elämänsä.

Jouni Haimi

ehkä kannatasi lopettaa jatkuva höpötys ikärasismista tai nuorisotyötömyydetä sinänsä ja käsitellä asiaa pelkkänä työtömyytenä. jokaine työnantaja joka hakee työntekijää itsemäärittelee sen mitä haluaa nuoren vai vanhan.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Suomessa on tuhansittain eläkkeellä nuoria,mielenterveysongelmien takia.Ns."nuorisotakuu"on uusi nimitys jo 1990 luvulta asti olevalle nuorison koulutus,työllistämis jne.humpuukille jonka piiriin ohjattiin myöhemmin niin nuoret ,aikuiset(ammatin jo omaavat)tekemään ilmaistyötä työpajoille,ali hankinta töitä eri firmoille.
Ongelmaksi muodostui ohjaajien puute koska heilläkin määräaikaiset työsuhteet.Tukea on työnantajat saaneet jo siis vuosikausia työllistäessään työttömän,oli se vanha tahi nuori.Työllisyyttä se ei parantanut eikä poistanut.Ne perustettiin ns.laman aikana.Edelleen on vähennetty oppisopimuspaikkoja ja 23 000 koulutuspaikkaa.Sama asia kuin vanhuslakia "uudistettaessa" tehtiin sekin huonommaksi kuin se alkujaan oli ennenkuin siitä otettiin äänien kalastusväline ja veronmaksajien lisälaskua lisäävä höpö löpö jauhanta.

Mauri Hyhkö
Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Toimeentulotuen vastikkeellisuudesta on nyt turha jauhaa, kun 300 000 työttömälle ei mitenkään löydetä työtä joka olisi kenenkään näkökulmasta järkevää tekemistä. Turha sitä on kenenkään rahaa ja aikaa mihinkään työpajoihinkaan tuhlata. Toisaalta, valtio pystyisi tarjoamaan monelle työtä nyt tekemällä esim. rakennushankkeita. Olettaen siis, että työvoima ei tulisi virosta.

Kyllähän se tuntuu vähän turhalta edes yrittää hakea mitään kesätöitä kun viimevuonna ei irronnut paikkaa edes mäkkäristä ylioppilastutkinnolla, hygieniapassilla ja työkokemuksella siivoamisesta.

Arre Kougappi

Saara, perusta yritys työllistä itseä, tämä on tulevaisuutta.

Toisaalta satoja yrityksiä eivät löydä jatkajaa toiminnalle ja lopettaa.

Suomi on täynnä opiskelevia ja valmistuneita vellihousuja joista ei ole työelämään.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Noinkohan kolmannen vuoden filosofianopiskelija saa starttirahaa omaan yritykseen. Tuskin mikään pankki edes antaisi lainaa minulle (siis muuta kun opintolainaa).

Tuntuisi myös vähän oudolta perustaa yritys, kun olen kuitenkin kokopäiväinen opiskelija noin muuten kuin kesällä.

Filosofiayritys oletettavasti konkkaisi, ja eipä mun oikeastaan ole mitään järkeä perustaa yritystä, joka tekee jotain muuta kun mihin oln kouluttautumassa. Ehdotus tuntuu kokonaisuudessaan vähän järjettömältä.

Arre Kougappi Vastaus kommenttiin #23

Voi voi, yritys aloitetaan pienestä kovalla työllä ja tyhjästä 0 . Luuletko, että tänne tulee kansainväliset toimijat ja pelastaa suomalaiset?
Korkeintaan tänne tulee kansainväliset veroparatiisiyhtiöt ja kyykyttää suomalaiset.

Minulla on lapsia, nuoresta iästä huolimatta ovat erittäin teräviä päästä.

Laitanko lapset tekemään puolestasi paskahommat ja sinä kulutat julkista sektoria?

Sitäkö varten tänne pitää ottaa väkeä, kun sinä toivot tänne monikulttuurisuutta.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #25

Ei se yrittäminen ihan kaikkien juttu ole. Tuskin ainakaan kolmannen vuoden päätoimisen filosofianopiskelijan. Suomessa on noin kaksi menestynyttä filosofiayritystä, toisen johdossa Esa Saari ja toisen johdossa Pekka Himanen. Ainakaan heidän alalleen ei tekisi mieli lähteä kilpailemaan, eikä toi "huippufilosofia" ihan ominta alaa taida olla.

Ei taida olla kuitenkaan mun pään terävyys tässä se kysymys miks mun ei nyt kannata yritystä perustaa.

Musta on näillä näkyminen tulossa joskus opettaja. Se on vähän sellanen homma mitä ei voi tehdä kesätyönä, koska kouluissa on kesälomat.
Muita kesätöitä voisin tehdä jos niitä saisin. Mutta empä päässyt edes mäkkäriin. Ainut vapaa vaihtoehto olisi ollut tietenkin huonolla työehtosopimuksella varustettu puhelinmyynti, joka mua kauhistuttaa jo ajatuksen tasolla. Mutta pelko pois: en toki loisinut kesää vastikkeettomalla toimeentulotuella, vaan tein töitä opintojen parissa kesäopintotuen saadakseni.

Arre Kougappi Vastaus kommenttiin #26

Kuka on päättänyt, että sinun pitää perustaa yritys filosofian alalla?

On myös muita vähemmän seksikkäitä aloja, esim. vanhustenhoito, mummoille kotona pyyhkiä pyllyjä, eikä tarvitse pääomia pankista. Toiminimellä tai verokirjalla, sinä päätät. Erittäin arvokasta työtä, lista on pitkä.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #27

Kuten sanoin, mun ei ole järkeä perustaa yritystä muulla alalla kun sillä mihin opiskelen, koska mulla ei ole varsinaisesti kokemusta ja osaamista millekkään muullekkaan alalle. Ei taida olla järkeä perustaa hoitoalan yritystä sellaisen ihmisen, jolla ei ole hoitoalan koulutusta tei edes työkokemusta. Liekö edes laillista.

Arre Kougappi Vastaus kommenttiin #28

Tämä on Suomen ongelma, nuoret väistelee vastuutta.

Sukulaispariskunta valmistuivat lääkäreiksi (perustutkinto) ostivat heti käytetyn mersun 60 000 eurolla, valkoisella nahkasisustalla, uuden kämpän pääkaupunkiseudulla, luottamus rahantekoon on kova. Kouluaikana palkka usein alkoi numerolla 5

Työnteko sinäänsä ei oikein kiinnosta, Afrikan matkat ja rento meininki on kivempaa.

Lääkäripula on myös keinotekoisesti luotu, joka rasittaa kohtuuttomasti yksityistä puolta.

Suomen elintaso tulee näillä asenteilla menemään alas.

Voitko vastata kuka tekee vientiteollisuuden ja muut paskaduunit?

Markku Nieminen Vastaus kommenttiin #30

Nuorissa vastuun välttely on kohtalaisen harvinaista ainakin täällä provinssissa, keski-ikäiset ja sitä vanhemmat kylläkin kilpaa välttelevät vastuutaan aivan joka asiassa ja ovat mm. valmiit varastamaan nuorempien sukupolvien rahat velkapolitiikallaan.

Julkisen sektorin syöttiläille ja kaikille eläkeläisille iso palkka- ja eläkeale!

Arre Kougappi Vastaus kommenttiin #32

Olen kiertänyt paljon Suomea, perustettu aikoinaan isoja liikkeitä ympäri maata. Tiedän, että on alueita, myös maaseudulla missä on erittäin ahkeria ja vastuuntuntoisia nuoria jotka ei elää haavemaailmassa.

Arre Kougappi Vastaus kommenttiin #33

Suomessa on vielä mahdollisuuksia, jos vertaa Itä-Euroopan maihin, niin nuoriso ei ole niin motivoitunut. Mutta pian kelkka kääntyy, jos ette saa vasemmistolaisuutta omasta päästä kitkettyä.

Tähän tautiin auttaa myös välttämättömät rakenneuudistukset, työnteko ja yrittäminen.

Tämä on kuitenkin tulevaisuus, mikäli Saaran tapaiset nuoret, kuten myös vanhemmat sosialistit ja suvaitsevaiset, eivät muuta elämänkatsomusta.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128858805489...

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #30

No anteeksi, että en halua perustaa yritystä joka on tuomittu tuhoon, siksi, että minulla ei ole koulutusta tai työkokemusta yrityksen toimialaan.

Eipä mulla ole rahaa mersuun, asuntoon, afrikanmatkaan tai edes tallinnanristeilylle. Ei se opiskelijana eläminen aina juhlaa ole.

Arre Kougappi Vastaus kommenttiin #37

Muutat asennetta, niin elämä aukeaa.

Kun tulin Suomeen, söin kahden markan makarooneja ja tonnikalaa, kävin kämppiksen fillarilla hakemassa ison säkin perunaa, näin oli halvempaa.

Sain 1000 markkaa opintotukea, sain ,,ilmaisen,, punkan kahden hengen huoneessa. (mikään ei ole ilmaista)

Tästä olen kiitollinen kaikille veronmaksajille, jotka teki silloin kovasti töitä ja sain tämän kaiken ,,ilmaiseksi,, myös koulutuksen.

Lopetettua opiskelun, kävelin 5 km pikavuoropysäkille, kaikki tavara oli muutamassa muovipussissa, veitsi, haarukka, lautanen, hammasharja ja pyyhe ajattelin, että minne nyt. Patja lattialla, löytyi tutun tutulta Espoosta ja työpaikka viikon päästä.

Päivääkään ei tarvinnut olla ilman töitä, eikä tarvinnut ruikuttaa.

Revi se vasemmiston puoluekirja ja kaikki järjestyy.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #38

Maailma on muuttunut ihan oikeasti. Vapaita työpaikkoja ei millään löydy kaikille 300 000 työttömälle työnhakijalle tai edes 45 000 nuorisotyöttömälle

"Työpaikkoja on tilastojen mukaan auki noin 30 000. Näihin on laskettu kaikki puhelinmyynnit, pätkät, vuokrakeikat ja kippokaupat. Yhtä työpaikkaa kohti on karkeasti laskettuna 10 työtöntä. Yhtä vähänkin säällistä työpaikkaa kohti on helposti useita satoja hakijoita."
http://www.kansanuutiset.fi/mielipiteet/kolumnit/3...

Enää ei riitä että on vaan riittävästi tahtoa ja tarmoa työnhakuun. Kaikilla ei ole tuttuja Espoossa kenen luo majoittua saati suhteita työelämään.

Arre Kougappi Vastaus kommenttiin #39

Työnsaanti on ollut aina haasteellista Suomessa ja on vaikeutunut tämä on totta, tähän löytyy omat syyt.

Pohjolan olosuhteet ja työn tuottavuuden korkea nousu, heikot ei pärjää, loisia lisääntyy, mutta hyvinvointivaltio on ylläpidettävä.

Nyt on käytännössä suurin osa Eu-päätöksiä vaikeuttaneet suomalaisen työn olemassaoloa. Turpaan on tullut suomalaiselle työlle joka ikinen päivä, mutta poliittiset broilerit ovat pihalla.

Mutta miksi tänne otetaan ympäri maailmaa ihmisiä, jotka eivät halua osallistua työelämään? He ruikuttavat rasismista ja hyysäreitä palkataan entistä enemmän.

Omille ei töitä riitä ja niille kenelle riittä, taakka on noussut vuodesta toiseen suuremmaksi. (tavalliset palkansaajat ja yrittäjät)

Sääntelyä on lisätty ja byrokratiaa kukoistaa, paperin pyörittäjiä on pilvin pimein. Filosofian maistereita ja muita eri karvaisia häärii joka puolella.

Media ja suvaitsevaiset ääliöt ovat vuosikausia valehdelleet työvoimapulasta, kukaan ei ole laittanut rakenteita ajoissa kuntoon.

Yksityinen sektori on räjähtämäisillään, saat elää ja kokea mielenkiintoisia aikoja, kukaan ei kohta haluaa suomalaisia vientituotteita.

Vientituotteen hinnassa on iso osa laiskuutta ja kieroutunutta suvaitsevaisuutta, kuka sadomasokisti maksaisi enemmän suomalaisesta tuotteesta jos vastaavan ja paremman saa halvemmalla?

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #40

Suomi on ihan oikeasti muuttunut. Tilanne on ihan oikeasti erilainen kuin vaikkapa 40 tai 20 vuotta sitten.
Se on muuten aina yhtä ironista kun maahanmuuttaja valittaa maahanmuutosta. Eipä sekään kovin monta varsinkaan sellaista säällistä työpaikkaa toisi jos kaikki maahanmuuttajat heitettäisiin pellolle. Tai erottaisiin eu:sta.

Arre Kougappi Vastaus kommenttiin #43

Kuten aikaisemmin mainitsin, tilanne tulee huononemaan, elintaso laskemaan.
Peili löytyy jokaiselta, sieltä voi nähdä syitä.

Kiitos keskustelusta, työkiireet painaa.

Käyttäjän KariKaisto kuva
Kari Kaisto Vastaus kommenttiin #43

Mikä on se niin kovin usein mainitsemasi säällinen työpaikka? Eikö siivous, kouluavustaja, henkilökohtainen avustaja tai myyntineuvottelija ole sellaisia? Edes väliaikaisena ratkaisuna? Oma urani lähti kaupallisella alalla lentoon juuri yrityksille suunnatun puhelinmyynnin kautta. Kyllä, ei siellä tyhjästä makseta vaan tuloksista. Samoin siivoojana pitää "luudan" heilua jos haluaa että siitä maksetaan.

Omasta entisen duunarin, sitten keskijohdon, nyt yksityisyrittäjän näkökulmasta mikä tahansa työ on parempi kuin olla jouten. Ja vaikka mikä koulutus olisi, niin uudessa hommassa olet opettelija aina ja kannukset + paremmat ehdot ansaitaan. Lähes jokainen työnantaja mainitsee asenteen ratkaisevan. Enkä itsekään hirveän vanha (32 v.)ole, eli esimerkki tulee ihan nykymaailmasta. Työttömänä olen tainnut olla 4 kk elämästäni. En ole ylivertainen työnhakija. Olen vain pitänyt kunnia-asiana elättää itseni omalla työllä.

Elias Paatos Vastaus kommenttiin #25

Yritys aloitetaan pääomalla.

Arre Kougappi Vastaus kommenttiin #49

Ei pidä paikkaansa, oletko montakin yritystä perustanut? Ja kehittänyt tuloskuntoon?

Yrityksiä perustetaan myös paljon pääomalla, mutta siinäkin tapauksessa lähdetään pyöreästä nollasta. Ilmeisesti tutkijan tämä on vaikea käsittää.

Arre Kougappi

#20 ,,Olettaen siis, että työvoima ei tulisi virosta.,,

Saara, tässä asiassa olet oikeassa, mutta miten toimii toteutus.

Käytännössä pitäisi irtaantua Eurostoliitosta, muita keinoja ei ole.

Markku Nieminen

Kun sossut pääsivät valtaan nyt viimeksi oli Suomessa luokkaa 200 000 työtöntä ja työttömyys on lisääntynyt vaudilla koko hallituskauden ajan mutta tämä EI MILLÄÄN TAVALLA VÄHENTÄNYT HUUTAVAA TYÖVOIMAPULAA :)

Meillä on SDP liturgian ja sen harjoittaman käytännön politiikan mukaan erityisen suuri pula työhaluttomista ja kyvyttömistä kehitysmaalaista SEKÄ suomalaisten matalamman osaamisen työpaikoista kilpailevista muista ulkomaalaisista, lähinnä käytännössä itäeurooppalaisista.

Mikäli äänestelijä ei saa itse palkaansa mistään SDP hallitsemasta suojatyökeskuksesta niin SDP kannattaminen on todellakin "aivan kuin ampuisit itseäsi päähän" mukailtuna kepun taannoisesta vaalilauseesta.

Jyrki Paldán

Viimeksi SDP johti hallitusta 99-2003. Sen jälkeen vetovastuussa ovat olleet vuoron perään kokoomus ja keskusta. Työttömyys on noin tuplaantunut vuodesta 2003.

Työvoiman tarjontaan keskittyvästä talouspolitiikasta vastaa nykyään lähinnä kokoomus Vartiasen johdolla. Sinänsä he toki ovat ihan oikeassa. Jos hyväksytään heidän esittämänsä uusklassisen taloustieteen perusteet premisseiksi, työvoiman tarjonnan kasvattaminen todellakin parantaa taloutta ja kiihdyttää taloudellista aktiviteettia. Se vain tekee sen hyvin epämiellyttävällä tavalla; polkemalla palkkoja ja työehtoja, ts. tulonsiirtona työtätekeviltä omistajille. Kasvuhan tietysti teoriassa voi nostaa hyvinvointia kokonaisuudessaan, mutta sama politiikka ajaa myös epätasaisempaan tulonjakoon, joka taas tarkoittaa että se kasvustakin syntynyt hyöty yhä suuremmassa määrin valuu suoraan sinne varakkaimpien taskuun.

Ei sillä, ihan samoin tuntuu toimivan sdp:kin, mutta sdp:n esittäminen ainoaksi syylliseksi on väärin. Ainakin Kokoomus, PS ja Keskusta ovat ihan samaa kastia. Lisäksi tietysti myös RKP ja Vihreiden markkinaliberaalisiipi.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Politiikan suunnanmuutos olisi tarpeen. Tämä tuli mieleen eilen lukiessani Ushanoffin kolumnin hesarista. Hän vertaili Itävaltaa ja Suomea: Itävallassa EU:n alhaisin työttömyys, jopa alhaisempi kuin Suomessa nousukausina, veroasteet liki samat, molemmat eurossa, Itävallassa eläkkeelle 59 vuotiaana jne. Merkittävin ero maiden välillä oli jo kauan Itävallassa harjoitettu keynsilainen politiikka. Sen seurauksena itävallan valtionvelka oli noin 75 % Suomen noin 50 %:n sijaan -luottoluokituksissa vain hienoinen ero tai ei eroa ollenkaan riippuen luokittajasta. Itävallan kansleri Kreisky oli kuitenkin todennut ettei menetä yöuniaan jonkin velan lisämiljardin takia mutta sen sijaan satatuhatta työtöntä voisi tämän aiheuttaa.

Voisiko tästä ottaa oppia politiikan suunnanmuutokseen Suomessa? Maamme velka-aste pysyisi kohtuullisena vaikka nyt otettaisiin esimerkiksi 30 miljardia lainaa keynsilaisen politiikan toteutukseen. Olennaista kuitenkin on lisävarojen suuntautuminen oikein pitkäjäneisesti työllisyyttä parantaviin kohteisiin. Kykenevätkö poliitikkomme suunnanmuutokseen ja vieläpä kykenevätkö he suuntaamaan jättipotin oikein? Epäilen mutta toivon silti parasta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Miettusen "hätilahallituksen" aikaansaannossa työttömyydellä ei ollut mitään tekemistä, Kekkonen käytti SKDL:n vaatimusta työttömyyden ratkaisua hyväkseen ja keksi "hätätilan" pakottaakseen SKDL:n hallitukseen. Kekkosen perimmäinen syy oli saada itselleen mieluisa hallitus, tämä on helposti todettavissa lukemalla sen ajan poliittisia muistelmia.

Joachim Seetaucher

Kekkosen "runnaama" hätätilahallitus oli tavallaan hiukan sukua nykyiselle sateenkaarelle. Se oli alusta alkaen yhteistyökyvytön ja sen työ jäi aika heppoiseksi. Eri ryhmät ottivat irtiottoja eikä hallituksesta pitkäikäistä tullutkaan. Miettunenkin ehti jo kerran pyytää eroa, mutta Kekkonen ei suostunut.

Siinä vaiheessa oli SMP jo selätetty, kun suurin osa sen kansanedustajista oli ostettu puoluetuella Kekkosen taakse uuden puolueryhmittymän nimellä, joten oppositiota edusti varsinaisesti vain kokoomus. Koska sekin pyrki tietoisesti hovikelpoiseksi, ei oppositiota juurikaan sitten ollut. (Paitsi tietysti Vennamo itse...).

Käyttäjän AkiTernt kuva
Aki Terentjeff

Politiikan muutos ei auta valitettavasti mitään, ongelma on poliittisessa järjestelmässä joka pyörittää samoilla ehdoilla samaa rakenteellisen korruption luomaa oman edun tavoittelua, kukaan ei aja tässä järjestelmässä kuin puolueensa tai omaa etua.
Sveitsin mallin suora demokratia olisi ainut lääke joka auttaisi tyhmää kansaa pääsemästä tästä rakenteellisen korruption kehdosta kansalaisten etuja palvelevaan rehtiin ja oikeudenmukaiseen päätöksiin kansaa koskevissa kysymyksissä, kansaa ei voi lahjoa ennen vaaleja, demokratian puute (puoluekuri) on hyvä paikka aloittaa, unohtamatta julkisen sektorin supistusta pois Kreikan tieltä.

Valitettavasti kansa on vaan vielä epäkypsä ajattelemaan asiaa oikealta kantilta, ei nähdä ongelman syytä, osansa on myös kontrolloidulla medialla jota korruptio pitää yllä. (aika rumasti sanottu, mutta totta)
Selvennys vielä, rakenteellinen korruptio= puoluetuki-yritystuet-pakastevirat-kartellit-monopolit-elkäkeyhtiöt-vakuutusyhtiöt jne. lista on aika pitkä.

ulf fallenius

Niin kauan kuin rikastuminen on kiellettyä jo ihan työnteolla niin ei synny uusia työpaikkoja. Siitä pitää kyllä demareitten kateusverot ja muutkin verot huolen että Suomessa ei voi menestyä edes työtä tehdessään.Silloin kuin Kekkonen perusti hätähallituksen niin elettiin kyllä muutenkin eri aikoja ja sossu turvat mittättömiä niin oli kyllä ihan oikea hätä.Nyt ei ole hätää minkäänlaista kuin moni saa tuilla saman kuin työnteolla .Suomessa tärkeimmät asiat on vapaa aika harrastukset ja oleskellu joka hengailluksi kutsutaan ja aivan viimeisenä työnteko . Jos ei johtajanpalkka toteudu heti niin antaa olla ja ensimmäinen vaihtoehto parempi ellikkä ikuinen loma.

Matias Gerlich

Ennenkuin alatte suorittamaan palvontariittejänne Urho Yli-Isää kohtaan muistuttaisin kuitenkin, että Kekkosen ollessa Suomen Tasavallan Presidenttinä tästä maasta joutui n. 300 000 etupäässä nuorta ihmistä muutamaan pois työnperässä pääasiassa Ruotsiin mutta myös mm. Saksaan ja Australiaan.

Lisäksi, kuten mm. professsori Pohjola on taloustutkimuksissaan hyvin osoittanut oli Kekkosen aika epäterveiden yli-investointien aikaa. Investointien sijoitetun pääoman tuotto ei ollut kansainvälisesti mitenkään erityisen hyvä. Se kostautui sitten eteenkin 1990-luvun aikana.

Niin ja sitten on tietenkin se poliittinen uusi kulttuuri - suomettuminen jonka jäljet näkyvät yhä Suomen henkisessä ilmapiirissä.

Teemu Tares

Lähtisipä nytkin 300 000 ihmistä ulkomaille töihin, niin työttömyyttä ei maassamme enää olisi. Se on tietysti hyvä keino työttömyyden poistamiseksi ja tarjoaa mahdollisuuksia monelle, mutta niin kauan kuin maastamuutto ei riitä ratkaisuksi, niin ehdotan pohdittavaksi aloitetta solidaarisesta työnjaosta:

http://www.adressit.com/ehdotus_tyottomyyden_poist...

Ystävällisin terveisin,
Teemu.

Käyttäjän AnneSoimajrvi kuva
Anne Soimajärvi

Nyt on aika näyttää, että nykyinen peli ei vetele eikä hallituksen esityksiä voi hyväksyä.

Pysäytetään Helsinki.

Tule osoittamaan mieltäsi suurprotestiin lauantaina 22.8.2015

Mielenosoituksen teesit:

1. Leikkauspolitiikkaa vastaan Suomessa, Euroopassa ja koko maailmassa
2. Riittävä toimeentulo kaikille
3. Ihmis- ja perusoikeudet kaikille

Lisää tietoa mielenosoituksesta löydät

http://joukkovoima.com/

Enää ei ole varaa olla hiljaa eikä myöskään vain puhua.

Teemu Tares

Kansalaisaloite työttömyyden poistamiseksi (uusi yritys):

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1392

Mutta eihän tästä tule yhtään mitään, kun kukaan ei ole valmis tinkimään "saavutetuista eduista" piiruakaan! Ei vaikka kaverit joutuisivat kokonaan työttömiksi. ... Sellainen on tämän kansan "sydän lämpöinen".

Jorma Kallio

Pyritään saamaan Suomeen ulkomailta mahdollisimman paljon insinöörejä ja muita moniosaajia.
Näin saadaan Suomi taas nousuun.
Tämä mielipide on rakentava, asiallinen ja keskustelua edistävä.
Mielipide ei esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.

Toimituksen poiminnat