Ville Jalovaara Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu kommentoi ajankohtaisia poliittisia ja yhteiskunnallisia tapahtumia

Mikä on kohtuullinen aika jonottaa päivystykseen?

Helsingin kaupunginvaltuuston kyselytunnilla käsiteltiin viime keskiviikkona Helsingin terveyskeskuspäivystyksen jonotusaikoja. Kysymyksen taustalla oli useilta kaupunkilaisilta viime aikoina kantautunut palaute, jonka mukaan lääkäriin pääsyn odotusajat erityisesti Haartmanin päivystyksessä saattaa viikonloppuna venyä jopa viiden tunnin pituisiksi.  

Valtuuston kyselytunti järjestetään kerran kuussa ja valtuutetut voivat jättää sinne etukäteen kaupunginjohdolle kirjallisessa muodossa kysymyksiä tärkeiksi kokemistaan asioista. Käytännön muukaan muutama kysymyksistä käsitellään suullisesti kyselytunnilla ja niistä on mahdollisuus keskustella. Loppuihin annetaan kirjallinen vastaus. Terveyskeskuspäiväystä koskeva kysymykseni ja sen vastaus on luettavissa kaupungin sivulta.   

Sosiaali- ja terveystoimesta vastaavan apulaiskaupunginjohtaja Laura Rädyn vastauksen mukaan päivystykseen pääsee Helsingissä keskimäärin alle kahdessa tunnissa. Lääkärille pääsee kiireellisyysluokituksen, ei tulosjärjestyksen mukaan. Tälle menettelylle on perustelunsa, mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että jonotusajat saattavat monien kohdalla venyä kohtuuttoman pitkiksi. Se, että esimerkiksi lääkäriin lähtiessä ei pysty lainkaan arvioimaan, että kuinka kauan siellä kuluu, tekee tilanteen vaikeaksi esimerkiksi monissa yksinhuoltajaperheissä, koska lapselle on järjestettävä lääkärikäynnin ajaksi hoito. Vertailukohtana voidaan todeta, ettei yksityisellä puolella tarvitse käytännössä jonottaa lainkaan.

Kysymykseni vastaukseen olisi toivonut tarkempia sairaalakohtaisia tilastoja jonotusaikojen pituuksista. Täytynee tarvittaessa palata niihin myöhemmin. Terveyskeskuspalvelut on kuntalaisten näkökulmasta kaupungin ydintoimintaa ja päivystystoiminnan asiakaslähtöisyyttä tulee nykyisestä pyrkiä parantamaan. Toivottavaa onkin, että erityisesti tulevaan kesään varaudutaan päivystyksessä riittävin resurssein, koska aiemmilta vuosilta on kokemuksia, että erityisesti silloin jonot voivat olla silloin poikkeuksellisen pitkiä.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän sirpaaskoseljavaara kuva
Sirpa Asko-Seljavaara

Sääli ettei kysymystäsi esitetty valtuuston kokouksessa. Olisin hyvin mielelläni kommentoinut. Ensin: vuokralääkäreistä on päästävä eroon. He eivät pysty kantamaan vastuuta potilaasta, koska eivät jatka samassa työpaikassa kuten vakinaiset viranhaltijat. Olemme saamassa päivystyslääketieteen erikoislääkäreitä, jolloin voimme saada etulinjaan paraiten osaavan päivystäjän.

Toimituksen poiminnat