Ville Jalovaara Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu kommentoi ajankohtaisia poliittisia ja yhteiskunnallisia tapahtumia

Paluu välittämisen kulttuuriin

Hyvinkäällä viikko sitten lauantaina tapahtunut kahden ihmisen kuolemaan ja usean loukkaantumiseen johtanut ampuminen veti sanottamaksi. Epäuskoiseksi. Päällimmäisenä monella lienee ollut ajatus, miten taas? Onko mitään tehtävissä, että tämä Vantaan Myyrmannista 2002 alkanut nuorten miesten tekemien joukkosurmien kierre loppuisi.

Hyvinkään tapahtumia seurasi jälleen sama Jokelasta, Kauhajoelta, Sellosta ja niin edelleen tuttu kaava. Poliisi tiedotti, media kiiruhti paikalle, kirkko ja SPR lohduttivat, ja poliitikot pohtivat mitä pitäisi tehdä, että tämä olisi nyt se viimeinen joukkosurma.

Aselakeja vaadittiin tiukennettavaksi. Varmasti niihin on tarvetta esimerkiksi aseiden säilytyksen ja uusien lupien myöntöperusteiden osalta, ehkä myös muuten, mutta lait ei yksin tilannetta korjaa. Yhteiskuntaamme on vuosien myötä kertynyt niin paljon sekä luvallisia (1.6 miljoonaa) että tuntematon suuri määrä luvattomia aseita, että tätä tietä kulkien ei nopeita parannuksia tule.

Mielenterveyspalveluiden ja erityisesti olemassa olevien palveluiden saatavuuden osalta meilä on parannettavaa. Eilen ilmestyi Helsingin Sanomissa nimimerkin takaa kirjoittaneen isän (HS 2.6.12 Mielenterveyspalveluja tarvinnut nuori jäi ilman apua) kertomus siitä, kuinka hänen masennuksesta kärsivää poikaansa oli pompotettu luukulta luukulle tämän etsiessä apua.

Tapaus ei ole varmasti ainutkertainen ja on selvää, ettei näin voi yksinkertaisesti olla.  Ensimmäinen yhteydenotto pitää johtaa hoitokontaktin syntymiseen ja vastuun sen jatkumisesta on siirryttävä tämän jälkeen potilaalta hoitavalle taholle.

Terveydenhuollon resursseja on lisättävä ja hoitoon pääsyn käytäntöjä selkeytettävä, mutta tämänkään ei yksin riitä. Työministeri Lauri Ihalainen (sd.) tavoitti mielestäni eduskunnan kyselytunnilla tällä viikolla oleellisen korostaessaan rakkauden ja välittämisen merkitystä nuorten hyvinvoinnin edistämisessä ja syrjäytymisen ehkäisemisessä. 

Toinen asiantuntija, jota on Ihalaisen ohella syytä pysähtyä kuuntelemaan suurella tarkkaavaisuudella, on Jokelan koulukeskuksen nykyinen rehtori Elina Kortekallio. Kortekallio arvioi tänään ilmestyneessä Helsingin Sanomissa (HS 3.6.2012 Kaksi osumaa), että aselakeja suurempi on­gel­ma on yk­si­lö­kes­kei­syy­den li­sään­ty­mi­nen. "­Jo­kai­nen ajaa kei­nol­la mil­lä hy­vän­sä omaa etuaan vä­lit­tä­mät­tä sii­tä, louk­kaa­ko mui­ta", Kor­te­kal­lio, jonka edeltäjä surmattiin Jokelan kouluammuskelussa 2007, toteaa lehdessä. Kil­pai­lu­yh­teis­kun­nas­sa hä­viä­jil­le ei löy­dy paik­kaa hän arvioi. Jos huomiota ei saa elämässä, sitä haetaan kuoleman avulla.  Kor­te­kal­lio kehottaa meitä katsomaan muidenkin kuin omien kavereidemme perään.

Se, että yksilökeskeisyyden korostuminen on johtanut moniin yhteiskunnallisiin ongelmiin, josta nämä kaikin tavoin tuomittavat väkivallanteot ovat vain jäävuoren huippu, ei pitäisi olla kovin suuri yllätys viime vuosikymmenten kehitystä seuranneelle.

On meistä kaikista kiinni onko tilanne käännettävissä. Löytyykö mielenterveyspalveluihin lisää resursseja, onko hoitoon jatkossa helpompi päästä ja onko välittämisen kulttuuri palautettavissa? On uskottava, että on, koska se on ainut vaihtoehto turvata maamme myönteinen kehitys tulevaisuudessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

kati sinenmaa

Valtio ja perhe taistelevat lapsista. Valitettavasti väkivaltakoneistolla suojeltu valtio haluaa, ettei vanhemmilla ole oikeutta lapsiin.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Muita hoidettavia löytyy myös kuin nuoret. Koulu kaipaisi kohentamista, ja asenneilmasto. Kilpailun tilalle yhteisyyttä, mekaanisuuden tilalle omakohtaisuutta. Tämä ei ole tyhjiä sanoja, vaan toteutettavissa oleva asia esim. yliopistoissa. Opiskelijat ovat vuosikymmenen ajan anelleet tietokoneavusteisen opetuksen rinnalle tai sijaan ihmisiä. Keskustelua kasvokkain, yhteistyöhön opettavia työtapoja ja muuta sellaista. Köyhä on maa, joka antaa läppärin jokaiselle lapselle mutta ei aina anna hyvää, inhimillistä opetusta.

Tässä lakkiaispuhe http://anttiliikkanen.blogs.fi/2012/06/03/devils-e...

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Luulisi olevan yksinkertaista petrata oppimishäiriöisten nuorten oloja koulussa. Viisautta ja resursseja se tosin kysyy. Samoin nämä pudokkaat tulisi saada tuen piiriin jo koulussa ja tuki tulisi pitää heidän ulottuvillaan myös koulun päätyttyä.

Tässä kannattaa turvautua eduskunnan parhaaseen asiantuntemukseen. Kansanedustaja Tuula Peltonen, joka on erityisluokanopettaja, on erikoistunut tällaisiin asioihin.

Sami Ilvonen

Kuule sie kirjottaan aika paljo paremman jutun eli esimerkin ko sie.
'Se lähtee siitä et tääl oli ennen aikoinaan 13 lääkäriä mielenterveyspuolella ja nyt on 3. Muut on kuulemma lähteneet kirjottaan lääkkeitä eli reseptejä ko pääsee vähemmällä kun milei loppu.
Kun oli vähennetty siitä 13 niin nyt on siis oikeesti 3 Ja tarvis oli s varmaan 30 lähimpänä siis moninkertaistunu tarvis eli siis mitä tarvittaisiin.Ja jos josku jeesustelee missä mennään niin mie suutun. Ja Ville tämä tarina on tosi.

Sami Ilvonen

Ville sulla hävinny lähisuku tai siis silleeen et ei oo enää läheist välit enoihin jne serkkuihin?
Esimerkkinä tästä välittämisestä siis..tai sen katoomisesta.

Sami Ilvonen

Jaa sit mulle tuli mieleen kun porukat on uskossa niin oot sie samaa sukuu.Alkaa P.?

Käyttäjän raimas kuva
Raimo Nurmi

Teologian ammattimies kertoo duunarille, että mitä pitäisi tehdä tai tuntea.

Paavikin osaa panna paremmaksi.

Uskottavuus todella kadoksissa; rupea etsimään, niinkuin raamattu kehottaa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Resursseja lisättävä, toimintaa tehostettava, (kaikkea ylipäätään) parannettava.

Maailmaan mahtuu puhetta, teot ovat harvemmassa.

Uskallatteko sinä ja puolueesi vaatia veroprogression kiristämistä ja kaikkien tulojen laittamista verotuksessa "samalle viivalle"? Viimeksihän juuri demarien lobbaus kaatoi mm. "matkakorvausten" muuttamisen verotettavaksi tuloksi, niin kuin asian pitäisikin olla.

Vai puhutteko (taas) vain?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Hienoa!

Taas yksi "keskustelublogisti", joka ei itse viitsi osallistua keskusteluun. Tässä olevaan suoraan ja selvään kysymykseenkään ei viitsi vastata.

Todellinen demari, Urpilainen tekee samaa - tosin kyllä suurin osa muistakin "yhteisten asioiden hoitajista", poliitikoista.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno
Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Peruskoulu pystytettiin aikoinaan demaribroggiksena huolimatta kokoomuksen sinnikkäästä vastarinnasta. Peruskoulu tulee taas kondikseen demarivoimin ja -osaamisella, jos herra (Roope Ankka) suo.

Mutta kaikkea ei saa rahalla. Esimerkiksi viisautta, hyvää tahtoa ja halua kaikkien hyvinvointiin.

Sami Ilvonen

Välittäminen ja empatia ja toisista huolnepitäminen on tärkemäpää kuin monen muun persereiän oman egon pyyhkiminen

Kari Ahlava

Te Lipposen - Urpilaisen sosdemit ette kyllä asiaa tule hoitamaan kuntoon. Onhan näitä puheita ja piiruja ihmisen suuntaan kuunneltu vuosikausia ilman mitään tuloksia.

Ei ole piiruja kuulunut.

Toimituksen poiminnat